Programmaloket 2009: negen aanvragen naar tweede ronde
In de ronde 2009 zijn vijftien vooraanmeldingen voor nieuwe Vrije Programma's ingediend. Negen hiervan gaan door naar de tweede ronde.
Op 7 april 2009 presenteerden de indieners van de vijftien vooraanmeldingen hun ideeën aan diverse adviescommissies. De adviescommissies hebben vervolgens hun adviezen uitgebracht aan het Uitvoerend Bestuur van FOM. Het Uitvoerend Bestuur heeft de ingediende aanvragen aan de hand van de uitgewerkte adviezen besproken en beoordeeld. Het Uitvoerend Bestuur heeft besloten negen groepjes indieners uit te nodigen om een uitgewerkte aanvraag in te dienen. In de tweede selectiestap zal het Uitvoerend Bestuur internationale referenten raadplegen en de indieners op 10 november interviewen. Half december neemt het Uitvoerend Bestuur het uiteindelijke honoreringsbesluit. In 2009 heeft FOM 14,6 miljoen euro te verdelen. Er is in totaal voor 45,3 miljoen euro aangevraagd.
Achtergrondinformatie programmaloket
Volgens de huidige inzichten is per jaar rond de 16 miljoen euro beschikbaar voor Vrije FOM-programma's.
Het grootste gedeelte van het budget is beschikbaar voor uitdagende initiatieven van onderzoekers. Per jaar is er één ronde voor programma-aanvragen met een deadline rond 1 maart. Voor de ronde die sloot op 27 februari 2009 is 14,6 miljoen euro beschikbaar. Per ronde staan alle programma-aanvragen met elkaar in onderlinge competitie. Programma's dienen een duidelijke doelstelling, focus, cohesie en meerwaarde (ten opzichte van afzonderlijke kleinschalige projecten) te hebben. Dit is in lijn met het Strategisch Plan 2004-2010. Vanzelfsprekend moet de wetenschappelijke kwaliteit overtuigend zijn.
Het Uitvoerend Bestuur heeft een klein deel van de beschikbare financiële middelen voor Vrije FOM-programma's gereserveerd voor top-down initiatieven. Hiermee kan FOM bijvoorbeeld slagvaardig inspelen op ontwikkelingen in de omgeving van FOM of nieuwe samenwerkingen aangaan.
Per jaar is er één aanvraagronde voor Vrije FOM-programma's met een deadline rond 1 maart. Uiteraard is en blijft het continu mogelijk Industrial Partnership Programmes in te dienen. Kijk voor de richtlijnen op Industrial Partnership Programmes.
Inspiratie
Vier werkgemeenschapscommissies hebben voor hun subgebied een focusnotitie of een toekomstvisie opgesteld. Binnen deze subgebieden wil FOM vooral inzetten op onderzoekslijnen die in deze focusnotities zijn beschreven. Het gaat om Fenomenologische fysica, Fysica van Levensprocessen, Nanofysica/technologie en Gecondenseerde materie en optische fysica. Ook voor de subgebieden Subatomaire fysica en Fusiefysica zullen focusnotities worden uitgebracht. FOM ziet deze notities als bronnen van inspiratie voor het nadenken over nieuwe programma's. Overigens zal FOM aanvragen voor nieuwe programma's die niet binnen de genoemde foci liggen niet bij voorbaat afwijzen.
FOM heeft in 2006 ook de mogelijkheden voor uitdagend fundamenteel onderzoek op de maatschappelijk belangrijke thema's 'gezondheid' en 'energie' verkend. Dit heeft geresulteerd in twee verkenningsrapporten 'gezondheid' en 'energie'. Hierin worden eveneens suggesties voor toekomstige onderzoekslijnen gepresenteerd. FOM beveelt ook deze rapporten van harte aan als inspiratiebron.
Bovenaan deze webpagina kunt u de focusnotities en verkenningsrapporten downloaden.