Blog Wim van Saarloos 29 september 2010 - Nieuwe directeur!
Nieuwe directeur!
29 september 2010
Vanochtend is door de waarnemend directeur Tony Donné de nieuwe directeur van Rijnhuizen aan het personeel voorgesteld: prof. Richard van de Sanden. Ik was er graag bij geweest, immers het is een belangrijk moment voor iedereen op Rijnhuizen, maar ik had helaas verplichtingen elders die dat onmogelijk maakten.
Ik feliciteer Rijnhuizen met de nieuwe directeur, want Richard verenigt in zich de eigenschappen waar de benoemingscommissie naar op zoek was: Richard is een toonaangevend wetenschapper die heeft aangegeven zich met al zijn energie in te willen zetten voor de uitbouw van het instituut. Als leider van de groep Plasma and Materials Processing is hij enerzijds vertrouwd met het werk op Rijnhuizen (veel wetenschappers van Rijnhuizen kennen hem goed). Anderszijds heeft hij binnen de Nederlandse fysica de wetenschappelijke 'standing' om leiding te kunnen geven aan de opbouw van de nieuwe wetenschappelijke richtingen. Ik heb er alle vertrouwen in dat in deze woelige tijden alle medewerkers van Rijnhuizen hem snel zullen waarderen als een gedreven directeur met hart voor 'zijn' mensen, en voor de bloei van het instituut. Uit het advies van de Ondernemingsraad over zijn benoeming begrijp ik dat ook de Ondernemingsraad dat zo ervaart.
Voor deze benoeming was een breed samengestelde en onafhankelijke benoemingscommissie ingesteld, die varieerde van een topman van Philips Research tot een afgevaardigde van de Ondernemingsraad Rijnhuizen (die actief aan de gesprekken en beraadslagingen deelnam). De commissie vond Richard van de Sanden zó’n bijzondere kandidaat dat hij werd voorgedragen ondanks zijn Eindhovense achtergrond – hij is nu hoogleraar aan de TU/e. Vanwege de relocatie van het FOM-instituut naar de campus van de TU/e heeft de commissie in eerste instantie gekeken naar kandidaten van andere universiteiten en instituten. Maar de commissie is overtuigd geraakt dat Richard van de Sanden dé man is om het instituut te leiden en uit te bouwen tot een toonaangevend FOM-instituut voor funderend energieonderzoek DIFFER. Richard heeft aangegeven zich van de zwaarte van de taak bewust te zijn, en voor de volle 100% voor zijn nieuwe baan te gaan. Hij heeft mijn volledige steun bij zijn nieuwe missie.
Discussiedag over focusgroepen bij NWO
Vorige week donderdag, 23 september, werden bij NWO de 'preproposals' voor de focusgroepen toegelicht door de indieners. Door focusgroepen op te richten rond goedgekozen energie-thema’s wil FOM het funderend energieonderzoek de komende tijd een krachtige impuls geven. De focusgroepen zullen als een soort dependances van DIFFER functioneren – het beeld wat wel gebruikt wordt is dat DIFFER de centrale as van het energie-wiel wordt, en dat de focusgroepen als de spaken van het wiel zijn. Na hun presentaties verdedigde elke indiener zijn voorstel voor een breed gehoor van collega’s en experts. Ik heb van veel deelnemers gehoord dat ze het een stimulerende dag vonden. Ook al zijn nog niet alle voorgestelde ideeën voldragen, veel fysici zijn begonnen serieus na te denken wat ze zouden kunnen bijdragen aan dit onderzoeksthema. Medio oktober beslist het UB op grond van de discussie en adviezen van experts en vanuit Rijnhuizen, welke voorstellen verder uitgewerkt mogen worden. Rond maart wordt de beslissing over de focusgroepen verwacht.
De financiering van de nieuwbouw
Achter de schermen werken we hard om de financiering van de nieuwbouw op de campus op de TU/e rond te krijgen. 15 september was een belangrijke dag: het Algemeen Bestuur van NWO sprak toen over een lange brief van mij waarin ik uiteenzet wat FOM bereid is om bij te dragen aan de relocatie en de uitbouw van de energieonderzoeksagenda, en waarin ik een dringend beroep op NWO doe om met mij op korte termijn bij OCW te gaan pleiten voor financiering van de nieuwbouw. Met alles wat er de afgelopen maanden in gang is gezet zou het zonde zijn als we nu ineens alles stop zouden moeten zetten in afwachting van het rondkomen van de financiering. Gelukkig is het Algemeen Bestuur helemaal doordrongen van de noodzaak om nu door te zetten: men wil 'snel maar zorgvuldig' met OCW en FOM komen tot afspraken over de financiering van de nieuwbouw. Ik zet alles op alles om nog dit jaar de financiering rond te krijgen.
Wim van Saarloos