Elektrische eigenschappen van afzonderlijke atomen onthuld
Natuurkundigen van de Rijksuniversiteit Leiden en de Stichting FOM hebben, samen met collega's uit Spanje en Frankrijk, aangetoond dat de elektrische weerstand van afzonderlijke atomen wordt bepaald door de chemische eigenschappen van het betreffende atoom. Dit betekent dat elk soort atoom eigen specifieke elektrische eigenschappen heeft. Hun bevinding publiceren de onderzoekers op 9 juli in het gezaghebbende wetenschapstijdschrift Nature.
De weerstand van één atoom
Aan de Rijksuniversiteit Leiden zijn de eigenschappen van elektrische contacten van een enkel atoom onderzocht. Al eerder werd aangetoond dat de elektrische weerstand van een contact dat bestaat uit slechts één goudatoom een universele waarde van 12.900 ohm heeft. Deze waarde wordt volledig bepaald door de quantummechanische eigenschappen van de elektronen op deze schaal; de gewone weerstandswetten1) zoals die op school worden geleerd, gelden bij deze afmetingen niet meer. Het bijzondere gedrag van elektrische geleiders op atomaire schaal wordt verder geïllustreerd door het feit dat men, naar verhouding van de doorsnede van de geleider, ruim een miljoen maal méér stroom door één atoom kan sturen dan door een gewone elektriciteitsdraad.
In een samenwerking met onderzoekers in Madrid en Saclay nabij Parijs hebben dr. Jan van Ruitenbeek van de Rijksuniversiteit Leiden en FOM-onderzoeker drs. Bas Ludoph nu laten zien dat de weerstand van een enkel atoom bepaald wordt door de chemische eigenschappen van het atoom. De chemische valentie, hetgeen ruwweg overeenkomt met het aantal chemische bindingen dat een atoom kan vormen, bepaalt de elektrische weerstand. De valentie van goud bedraagt slechts één; de onderzoekers zeggen nu dat een goudatoom slechts één enkel 'kanaal' heeft voor de stroomgeleiding. Dit kanaal heeft de bovengenoemde weerstand van 12.900 ohm. Een atoom van het metaal lood is een betere geleider en heeft drie geleidingskanalen, terwijl in het dagelijkse leven lood de elektrische stroom tien keer slechter geleidt dan goud. Een atoom van het metaal niobium heeft zelfs vijf geleidingskanalen.
Waarnemingen bevestigen theorie
De resultaten van dit onderzoek worden beschreven in een publicatie in Nature van 9 juli. In het artikel wordt een theoretische beschrijving van dit fenomeen gegeven, in combinatie met een serie experimentele waarnemingen die deze theorie bevestigen. Het blijkt niet zo eenvoudig om het aantal geleidingskanalen per atoom experimenteel vast te stellen.
De onderzoekers vormden daartoe een contact van één atoom tussen twee supergeleiders en koelden dit contact af tot zeer lage temperaturen. Onder die omstandigheden wordt een aantal karakteristieke stappen in de stroom zichtbaar wanneer de spanning over het contact wordt opgevoerd. Aan de hand hiervan bleek het mogelijk het aantal geleidingskanalen eenduidig te tellen. Deze waarnemingen hebben vooralsnog alleen wetenschappelijke waarde. Ze onthullen een niet eerder waargenomen eigenschap van atomen.
Voor verdere informatie kan men terecht bij dr. J.M. van Ruitenbeek, Kamerlingh Onnes Laboratorium, Rijksuniversiteit Leiden, telefoon (071) 527 54 50, fax (071) 527 54 04.
1) In het dagelijkse leven geldt dat de weerstand van een draad voor de geleiding van elektriciteit steeds groter wordt, naarmate je de draad dunner en langer maakt. Als de draad zo dun wordt dat hij nog slechts enkele atomen dik is, gaan de wetten van de quantummechanica overheersen. De weerstand of het vermogen om elektrische stroom te geleiden, blijkt dan alleen nog afhankelijk van de zogeheten constante van Planck (h) en de lading (e) van het elektron, in formule geschreven als h/2e2, en dit is gelijk aan 12.900 ohm.