Stuiterende atomen
Natuurkundigen van de Universiteit van Amsterdam hebben, onder leiding van professor Ben van Linden van den Heuvell en met steun van FOM, een opstelling gebouwd waarin ze sterk afgekoelde atomen laten vallen en kunnen laten terugstuiteren aan een spiegel van licht. Die spiegel wordt gevormd door de buik van een optische golf, die ontstaat door van onder af in een prisma een laserbundel in te schijnen, waarbij de bundel volledig weerkaatst aan het oppervlak van het prisma. Het spiegelende oppervlak bevindt zich net boven het prisma. In de plaatjes is de bovenkant van het prisma en dat spiegelende oppervlak te zien.
Het doel van het experiment is uiteindelijk om de opspringende atomen vervolgens in te vangen aan de buik van een tweede optische staande golf, die zich boven het prisma bevindt en ontstaat door van boven af een laserbundel op het prisma te schijnen. De buik zit daar waar de invallende en terugkaatsende laserbundel interfereren. De atomen raken dan opgesloten tussen de beide buiken. De ingevangen atomen gaan dan gezamenlijk bewegen op een manier die helemaal analoog is aan de gestimuleerde emissie van lichtdeeltjes in een optische laser. De onderzoekers spreken dan ook van een atoomlaser.
Op de lange termijn kan de atoomlaser een bron van atomen zijn voor atoomoptica en in het bijzonder atoominterferometrie. Met die laatste techniek zou je zelfs structuren van atomen kunnen schrijven, dus lithografie bedrijven. Dat is echter nog verre toekomstmuziek.