Eerste Veni- en Vidi-subsidies
In juli 2002 kende NWO de eerste Veni- en Vidi-subsidies toe. De subsidies maken deel uit van de zogeheten Vernieuwingsimpuls. Deze is samen met het ministerie van OCenW, de KNAW en de universiteiten opgezet om zeer getalenteerde onderzoekers meer mogelijkheden binnen het Nederlandse academische systeem te bieden. De Veni-subsidies zijn bedoeld voor net gepromoveerde onderzoekers, de Vidi-subsidies voor al iets meer ervaren onderzoekers. De subsidies zijn tussen 200.000 en 600.000 euro groot, waarmee de gehonoreerde onderzoekers drie tot vijf jaar lang onderzoek gaan doen op een zelf gekozen onderwerp.
In de categorie Veni is één oud-FOM-promovendus bekroond, dr.ir. Gertjan Koster. Hij promoveerde op 9 september 1999 bij prof.dr. Horst Rogalla in Twente. Koster gaat in Twente onderzoek doen aan het supergeleidende magnesiumboride.
In de categorie Vidi vinden we meer FOMmers of oud-FOMmers. Bij de VU gaat dr. Marloes Groot onderzoek doen aan protonoverdracht in enzymen of signaal overdragende moleculen. Groot promoveerde in 1997 bij prof.dr. Rienk van Grondelle aan de VU. Bij de Universiteit van Amsterdam ontvangt dr. Peter Bolhuis een Vidi-subsidie. Hij is momenteel FOM-Springplanker. Bolhuis gaat via simulaties bestuderen waarom licht een chemische reactie binnen een femtoseconde in werking kan zetten, terwijl een eiwit reageert in micro- of milliseconden. Een andere FOM-Springplanker die in de prijzen viel is dr. Jennifer Herek. Zij is per 1 augustus bij AMOLF begonnen en gaat biochemische reacties die in de natuur razendsnel en zeer efficiënt plegen te verlopen, bestuderen door te proberen ze met laserlicht te sturen. Bij het KVI wist dr.Lorenz Willmann een Vidi-subsidie te verwerven. Hij gaat, met TRI m P, experimenteel bij het verval van radium symmetrieveranderingen vaststellen. Tenslotte wist ook dr. Klaasjan van Druten, oud-FOM-promovendus en nu TUDelft, een Vidi-subsidie in de wacht te slepen. Waar hij heen gaat is echter nog niet bekend.