NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2002/08/16/bliksemafleidertje-als-microscoop/

Geprint op :
16 maart 2025
10:41:57

In biologisch en biomedisch onderzoek is de laatste jaren grote belangstelling ontstaan voor het gebruik van zogenaamde terahertzgolven (THz). Dit zijn ver-infrarood golven met een golflengte van ongeveer 1 millimeter. Veel biomoleculen absorberen deze straling en kunnen daarom met deze golven worden waargenomen. Overigens verwezenlijken THz-golven een 'droom' die vroeger wel eens in science fiction-films opdook: je kunt er mee door kleren kijken, zoals in Science van 2 augustus van dit jaar te zien is (pagina 763). Daar is meteen een probleem zichtbaar: met THz-golven kun je niet erg scherp zien. Door diffractie, die de natuurlijke grens aan het oplossend vermogen van optische systemen stelt, is de detailgrootte bij THz-golven niet kleiner dan ongeveer een halve millimeter.

Van der Valk en Planken hebben nu een fundamentele ontdekking gedaan waarmee het oplossend vermogen van THz-golven een factor duizend kan worden vergroot. Hun idee werkt als volgt. Ze beschijnen een kristal van galliumfosfide (GaP) met een bundel THz-golven. In de bundel brengen ze een scherpe metalen naald aan, vlak boven het kristaloppervlak. De naald verandert zeer plaatselijk de richting van het elektrische veld van het THz-licht. Dit doet denken aan een bliksemafleider; die concentreert en vervormt het elektrische veld in de lucht onder een onweersbui. In het kristal direct onder de naaldpunt ontstaat door het vervormde veld van het THz-licht een heel klein gebied met iets andere optische eigenschappen. Het bijzondere is dat dit gebiedje veel kleiner is dan de golflengte van het THz-licht. De verandering van de optische eigenschappen wordt gemeten door vanaf de andere kant van het kristal een laserpuls op dit gebiedje te richten. Met deze methode hebben de onderzoekers intussen een afmeting van 8 micrometer gehaald en ze denken dat ze nog verder kunnen verkleinen, tot 1 micrometer. Dat is ongeveer duizend keer kleiner dan tot nu toe mogelijk was met THz-golven.

De bedoeling is om in de toekomst een monster, bijvoorbeeld biologisch materiaal, op het kristal te leggen, vlak onder de naaldpunt. Afhankelijk van het soort moleculen in het monster wordt het THz-licht in meer of mindere mate geabsorbeerd. De absorptie wijst daardoor op de aanwezigheid van specifieke moleculen. Door de truc met de naald wordt de absorptie van THz-licht echter alleen waargenomen in een gebied van enkele vierkante micrometers! Om een compleet beeld van het monster te verkrijgen, wordt vervolgens het kristal in een regelmatig patroon onder de metalen naald door bewogen. Het hierdoor ontstane beeld is duizend keer scherper dan tot nu toe met THz-golven mogelijk was.

Meer informatie bij ir. N.C.J. van der Valk, telefoon (015) 278 14 20 of dr. P.C.M. Planken, telefoon (015) 278 69 65.
Confidental Infomation