NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2003/01/06/nwo-kent-vici-subsidies-toe/

Geprint op :
26 maart 2025
11:41:10

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kende prof.dr.ing. Dave Blank, prof.dr.ir. Leo Kouwenhoven, prof.dr.ir. Henk Stoof en dr.ir. Henk Swagten, allen actief binnen FOM, een zogeheten VICI-subsidie toe. In totaal ontvingen 27 excellente wetenschappers deze subsidie, een bedrag van in totaal maximaal 1.250.000 euro. Daarmee moeten zij in vijf jaar een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Blank, verbonden aan de Universiteit Twente, doet onderzoek naar het maken van nieuwe synthetische materialen met behulp van de gecontroleerde-pulslaser. Daarmee kan men onder meer geavanceerde en zeer kleine schakelmechanismen (nanoschakelaars)
ontwerpen en maken. Ook het onderzoek van Kouwenhoven, verbonden aan de Technische Universiteit Delft, speelt zich af op nanoschaal. De Delftenaren gaan bekijken hoe elektronen zich gedragen in draadvormige, extreem kleine halfgeleiders. Deze halfgeleiders worden alleen nog in experimenteel onderzoek gebruikt. Dit soort nano-elektronica leidt niet alleen tot kleinere apparatuur, maar bijvoorbeeld ook tot nieuwe manieren van opslag. Aan de Universiteit Utrecht richt Stoof zich op exotische quantumgassen. In ultrakoude gassen zijn nieuwe, tot dusver onbekende verschijningsvormen van materie gecreëerd zoals Bose-Einsteincondensaten. De natuurkundigen willen een theorie ontwikkelen die de nieuwe verschijnselen verklaart op microscopisch niveau. De theorie moet leiden tot nieuwe experimenten en nieuwe verschijningsvormen. Swagten, verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven, gaat in zijn onderzoek na wat de mogelijkheden zijn om de 'spin' (magnetische eigenschappen) van elektronen te benutten in onder andere halfgeleiders. De traditionele halfgeleiderindustrie benut alleen de elektrische eigenschappen van het elektron.

De VICI-subsidie is één van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De VICI-subsidie is bestemd voor excellente, zeer ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld. Daarnaast hebben ze bewezen dat ze als coach voor jonge onderzoekers kunnen optreden. De andere twee subsidies zijn de VENI-subsidie (voor pas gepromoveerden) en VIDI-subsidie (voor ervaren postdocs). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen , de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en de universiteiten.

bron: NWO

Confidental Infomation