Unieke supersnelle camera voor hartonderzoek en nieuwe medicijntoediening
Op woensdag 22 januari 2003 wordt tijdens het 'Eighth European Symposium on Ultrasound Contrast Imaging' in het Erasmus MC te Rotterdam een unieke hogesnelheidscamera voor fundamenteel onderzoek op het gebied van hartechoscopie in gebruik genomen.
Echoscopie is een onderzoeksmethode waarbij met hoogfrequente ultrageluidsgolven informatie wordt verkregen over de structuur van het hart. De camera, die Brandaris128 is gedoopt, kan met een snelheid van 25 miljoen beeldjes per seconde opnamen maken van recent ontwikkelde contrastvloeistoffen. Deze contrastmiddelen bevatten minuscule speciaal geprepareerde belletjes die, meegevoerd in het bloed, heel efficiënt ultrageluid reflecteren en zo bijvoorbeeld de doorbloeding van de hartspier (of het gebrek hieraan, zoals na een hartaanval) zichtbaar maken. Ook kunnen met ultrageluid en contrastbellen heel lokaal medicijnen worden toegediend op specifieke plaatsen in het menselijk lichaam, bijvoorbeeld in de lever, de nieren en nabij bloedstolsels. De Brandaris128, die de interactie tussen contrastbellen en het ultrageluid zal visualiseren, is een gezamenlijk project van de Stichting FOM, het Erasmus MC, de Faculteit Technische Natuurkunde van de Universiteit Twente en het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen).
Meer informatie: dr.ir. Nico de Jong, Erasmus Universiteit, Rotterdam, telefoon (010) 408 80 37 en dr. Michel Versluis, Universiteit Twente, telefoon (053) 489 68 24.