Nestor Nederlands kernfusieonderzoek overleden
Op 29 juli 2003 is Kees Braams plotseling overleden. Braams wordt algemeen beschouwd als de nestor van het Nederlands onderzoek naar kernfusie. Hij is 78 jaar geworden.
Cornelis Marius Braams werd op 5 juli 1925 geboren te 's Hertogenbosch, waar hij ook zijn jeugd doorbracht. Na de oorlog studeerde hij wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht en deed in 1952 zijn doctoraal examen. Zijn kwaliteiten als fysicus kwamen al vroeg tot uiting. In 1952 verschenen van zijn hand publicaties over het verschijnsel van zichzelf oprichtende tollen, waarmee hij een prijs won.
In 1956 promoveerde Braams cum laude op een kernfysisch onderzoek, dat hij deels uitvoerde op het Massachussetts Institute of Technology in Cambridge, Verenigde Staten. Daarna was hij betrokken bij de oprichting van het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen in Nieuwegein. Vanaf de oprichting in 1958 tot begin 1987 was hij directeur van dit instituut en buitengewoon hoogleraar Plasmafysica aan de Universiteit Utrecht. Als hoogleraar leidde hij een lange reeks van promovendi op, van wie een aantal inmiddels tot hoogleraar zijn benoemd.
Bij gelegenheid van zijn pensionering in 1987 werd hem de koninklijke onderscheiding van Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw toegekend. Na zijn pensionering schreef hij samen met collega Peter Stott over de ontwikkeling van kernfusieonderzoek gedurende de laatste vijftig jaar, dat eind vorig jaar werd gepubliceerd. Braams was nog altijd actief en enthousiast betrokken bij het populariseren van zijn vakgebied.
Door zijn wetenschappelijke kwaliteiten en door zijn inspirerende persoonlijkheid heeft Braams een belangrijke rol gespeeld bij de opbouw van de plasmafysica als vakgebied. Zijn activiteiten brachten hem tevens in een groot aantal nationale en internationale commissies waarin hij vaak als voorzitter zitting had. Zijn enthousiasme, zijn visie en zijn zakelijke en nuchtere kijk op de wetenschappelijke vragen hebben in belangrijke mate bijgedragen aan een evenwichtige en voorspoedige ontwikkeling van het onderzoek naar kernfusie.
Meer informatie is te verkrijgen bij Mark-Tiele Westra, wetenschapsvoorlichter FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen in Nieuwegein, telefoon (030) 609 69 99 of (06) 48 49 27 10.