NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2004/01/18/vici-subsidies-voor-ana-achucarro-herman-clercx-suzanne-hulscher-kobus-kuipers-en-laurens-siebbeles/

Geprint op :
27 maart 2025
08:01:03

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 26 excellente wetenschappers, waaronder prof.dr. Ana Achúcarro, prof.dr. Herman Clercx, prof.dr. Suzanne Hulscher, prof.dr. Kobus Kuipers en prof.dr. Laurens Siebbeles, een Vici-subsidie toegekend. Met de maximaal 1250 duizend euro die elke ervaren onderzoeker krijgt, kan hij of zij in vijf jaar tijd een onderzoeksgroep opbouwen.

Aan de Universiteit Leiden gaat Achúcarro onderzoek doen naar de eigenschappen van topologische defecten in deeltjesfysica en in het laboratorium om zo inzicht te krijgen in de samenstelling van het heelal. Deze defecten zijn ontstaan tijdens het afkoelen en opwarmen van het vroege heelal. Bij de faseveranderingen die daarbij optraden, bleven in de huidige fase restanten gevangen zitten van vroegere fasen.

Clercx, verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven gaat na welke biologische en stromingseigenschappen essentieel zijn om voorspellingsalgoritmen voor de verspreiding van plaagalgen te ontwikkelen. De aanwezigheid van deze algen in kustwateren vormt een nachtmerrie voor de visserij en het toerisme, vanwege de bedreiging die hiervan uitgaat voor de volksgezondheid.

Ook Suzanne Hulscher, hoogleraar Water Engineering & Management aan de Universiteit Twente en winnares van de Minerva-Prijs 2002 van FOM, krijgt een Vici-subsidie om een onderzoeksgroep op te zetten. Stromend water in rivieren en zeeën ondervindt weerstand van steeds veranderende zandribbels en planten op de bodem. Deze dynamische processen gaat Hulscher opnemen in rekenmodellen om vervolgens te bepalen of ze waterbeheerders helpen om hun taken beter uit te voeren.

Kuipers, hoogleraar aan het FOM-Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF) in Amsterdam, gaat niet-lineair gedrag van licht bestuderen in zogeheten fotonische materialen. In deze materialen heeft de inwendige structuur invloed op het gedrag van het licht. Zo kunnen onderzoekers aan licht bijzondere eigenschappen meegeven en het licht gebruiken om data optisch op te slaan of om ermee te rekenen.

Aan de Technische Universiteit Delft gaat Siebbeles het gedrag van elektronen in polymeren onderzoeken met ultrakorte laser- en elektronenpulsen. Polymeren kunnen onder bepaalde omstandigheden elektrisch geleidend worden. De resultaten kunnen bijdragen aan verbetering van de toepasbaarheid van polymeren in zonnecellen en elektronische componenten.

Meer informatie: NWO

Confidental Infomation