Teleportatie van elektriciteit
Elektronen en gaten zijn tegengesteld geladen dragers van elektrische stroom. Zij kunnen niet tegelijkertijd bestaan in een metaal, maar moeten van elkaar gescheiden worden door een isolerende barrière. Als de barrière toch een beetje stroom doorlaat en een elektron ontmoet een gat, dan worden beiden vernietigd.
Onder leiding van prof.dr. Carlo Beenakker hebben onderzoekers van de Universiteit Leiden, onder wie FOM-promovendus Markus Kindermann, nu ontdekt dat dit niet het einde van het verhaal hoeft te zijn. Onder speciale omstandigheden kan het elektron na zijn vernietiging op een verafgelegen plek zijn bestaan voortzetten. Zo'n StarTrek-achtige teleportatie is tien jaar geleden uitgevonden voor lichtdeeltjes in de vrije ruimte. Omdat de Leidse vinding toegepast kan worden op elektronen in geleiders, zou deze vondst gebruikt kunnen worden voor speciale effecten in een quantumcomputer. De Leidse onderzoekers publiceren hun bevindingen in de Physical Review Letters van 6 februari aanstaande.
Meer informatie kunt u opvragen bij prof.dr. Carlo Beenakker, Instituut-Lorentz, Universiteit Leiden, telefoon (071) 527 55 05 of (071) 527 55 32.