TU Delft krijgt Kavli Institute of Nanoscience
Delftse nanowetenschappers in prestigieuze club van topinstituten
De Kavli Foundation en de TU Delft richten gezamenlijk het Kavli Institute of Nanoscience Delft op. De TU Delft is daarmee één van de negen universiteiten die door de Kavli Foundation zijn geselecteerd voor de vestiging van een serie topinstituten. De uitverkiezing van de Delftse nanowetenschappers en de schenking die de Kavli Foundation hieraan verbindt, bieden de TU Delft de mogelijkheden om haar internationaal gerenommeerde onderzoek op het gebied van de nanotechnologie verder te versterken. Het Delftse Kavli-instituut is het enige buiten de Verenigde Staten.
De Kavli Foundation, gevestigd in Californië, is opgericht door de zakenman en filantroop Fred Kavli. Het doel van stichting, met een kapitaal van honderden miljoenen dollars, is het stimuleren van onderzoek naar fundamenteel-wetenschappelijke en grensverleggende vraagstukken. De Kavli Foundation richt zich op drie gebieden, kosmologie, nanowetenschap en het menselijk brein (het grootste, het kleinste en het meest complexe). "Wij willen nieuw denken teweeg brengen in het fundamenteel onderzoek op deze terreinen", aldus Fred Kavli. Hiertoe richt de stichting negen Kavli-instituten op, te volgen door een programma van prijzen, leerstoelen en symposia.
Het nieuw op te richten Kavli Institute of Nanoscience Delft omvat het onderzoek dat verricht wordt binnen de afdeling Nanoscience van de TU Delft. Er zijn daar ongeveer honderd onderzoekers, waaronder de hoogleraren Gerrit Bauer, Cees Dekker, Teun Klapwijk, Leo Kouwenhoven, Hans Mooij, Yuli Nazarov en Henny Zandbergen. Er wordt fysisch en biofysisch onderzoek verricht aan structuren en materialen op de nanoschaal. Belangrijke steun wordt ontvangen van de stichting FOM (Fundamenteel Onderzoek der Materie), die jaarlijks zo'n 15 tot 20 onderzoekers financiert. "De oprichting van het Kavli Institute of Nanoscience Delft zal vooral worden aangegrepen om de gewenste verbreding naar de grensvlakken van de fysica met biologie en scheikunde meer kans te geven", aldus Hans Mooij, de directeur van het nieuwe instituut. Het nieuwe instituut heeft een aantal 'grote uitdagingen' geformuleerd als richtpunten voor het onderzoek op langere termijn: de nanomachinerie van proteïnen in de cel, het koppelen van biologische systemen aan elektronische schakelingen, moleculaire elektronica en quantum-informatieverwerking.
Op woensdag 10 maart zal Hans Mooij, samen met de voorzitter van het College van Bestuur van de TU Delft, Hans van Luijk, aanwezig zijn bij de persconferentie in New York waar de negen instituten zullen worden gepresenteerd. Naast de TU Delft betreft het de universiteiten Cornell en Caltech (nanowetenschap), Stanford, Chicago en Santa Barbara (cosmologie),Yale, Columbia en San Diego (hersenonderzoek).
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met prof. Hans Mooij, tel.: (015) 278 61 53, of met drs. Bart van Leijen, tel.: (015) 278 59 36.
Voor meer informatie over de Kavli Foundation en de Kavli Instituten: www.kavlifoundation.org.
Ook kunt u contact opnemen met Karen Collet, persvoorlichter TU Delft, tel.: (015) 278 54 08.
Bron: Technische Universiteit Delft