Vidi-subsidies voor zeven natuurkundigen
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 79 jonge, excellente onderzoekers een Vidi-subsidie toegekend. Deze onderzoekers hebben een aantal jaren ervaring in het onderzoek op postdocniveau. Met de subsidie van in totaal maximaal zeshonderdduizend euro kunnen zij vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen. Onder de gelukkigen zijn zeven natuurkundigen.
Dr. Miriam Blaauboer gaat aan de Technische Universiteit Delft proberen of ze kleine elektrische stroompjes in geleiders met afmetingen van nanometers van buitenaf gecontroleerd kan regelen. Deze stroompjes bestaan uit individuele elektronen. Ze zijn zeer gevoelig voor kleine veranderingen in hun omgeving. Daardoor zijn ze moeilijk onder controle te houden.
Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam gaat dr. Davide Iannuzzi onderzoek doen naar quantumkrachten. Deze vormen de dominante factor in de wisselwerking tussen objecten op submicronafstanden. Het doel is te onderzoeken hoe deze krachten afhangen van de eigenschappen van het oppervlak van die objecten. Daarbij zullen de onderzoekers ook kijken naar toepassingen voor nano- en microdevices.
Het perforeren van celmembranen met bellen die door ultrageluid gestuurd worden, is het doel van het onderzoek van dr. Claus-Dieter Ohl aan de Universiteit Twente. Het celmembraan beschermt niet alleen de cel, maar belemmert daardoor ook het direct in de cel afleveren van genen of geneesmiddelen. Door op deze manier gaatjes te maken in het celmembraan, wordt niet-invasieve plaatselijke behandeling mogelijk.
Aan het Kavli Institute of Nanoscience van de Technische Universiteit Delft gaat dr. Henk Postma trillingen van heel kleine objecten in kaart brengen. Hij gaat onderzoeken hoe deze met elektronen wisselwerken, om daarmee de fundamenten van de quantummechanica bloot te leggen.
Dr. Koenraad Schalm gaat aan de Universiteit van Amsterdam de kentekenen van snaren bepalen. Snaren zijn de kleinste bestanddelen van de materie volgens de snaartheorie. Hun bestaan is echter niet experimenteel bewezen. Gegevens van deeltjesversnellers op aarde en de kosmische achtergrondstraling van de oerknal kunnen kentekenen van snaren bevatten. Schalm gaat dus kijken naar deze kentekenen.
Aan de Universiteit van Amsterdam gaat dr. Marika Taylor een nieuwe idee verkennen. Het heelal met zijn vierdimensionale ruimte-tijd zou namelijk wel eens een holografische afbeelding van een driedimensionaal oppervlak kunnen zijn. Zij gaat dit onderzoeken met behulp van de snaartheorie, een theorie die de zwaartekracht verenigt met alle andere fundamentele krachten.
Het realiseren van een atoomlaser is het doel van het onderzoek van dr.ir. Johnny Vogels aan de Universiteit Utrecht. Hij gaat dit doen door een subsone atomaire bundel te comprimeren met behulp van de zwaartekracht. Vervolgens wordt de bundel afgekoeld tot Bose-Einstein condensatie optreedt. Een dergelijke continue bron van Bose-Einstein gecondenseerde atomen opent mogelijkheden voor onderzoek naar deze op quantumniveau ontaarde materie.
In totaal schreven 271 onderzoekers een onderzoeksplan. Wetenschappers in binnen- en buitenland beoordeelden de aanvragen. De succesvolle kandidaten, waarvan dertig procent vrouw is, werden geselecteerd vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. NWO betaalt bijna zeventig procent van elke subsidie. De universiteit of het instituut draagt ruim dertig procent bij. In totaal gaat het om circa 47 miljoen euro.
De Vidi-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Veni-subsidie (voor pasgepromoveerden) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de universiteiten.
Meer informatie: http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOA_6RLGHB
http://www.nwo.nl/vernieuwingsimpuls