NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2004/12/21/nwo-kent-vici-subsidies-toe-2/

Geprint op :
16 maart 2025
04:30:56

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 28 excellente wetenschappers een zogeheten Vici-subsidie toegekend. De Vici-subsidie is bestemd voor excellente, zeer ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld. De wetenschappers behoren tot de top van hun onderzoeksveld. Daarnaast hebben ze bewezen dat ze als coach voor jonge onderzoekers kunnen optreden. Elke onderzoeker krijgt in totaal maximaal 1.250 duizend euro. Hiermee moeten de onderzoekers in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Vijf van de 28 gelukkigen zijn actief binnen de FOM-organisatie.

Het doel van het onderzoek van dr. Willem Kegel, Universiteit Utrecht, is het ontwikkelen van een conceptueel raamwerk dat het mogelijk maakt om de structuur en eigenschappen van zelf-ordenende systemen te voorspellen. Die systemen kunnen bestaan uit relatief eenvoudige moleculen, maar ook uit macromoleculen of colloïden als bouwstenen.

Aan de Technische Universiteit Eindhoven gaat dr. Paul Koenraad microscopisch onderzoek doen aan afzonderlijke magnetische atomen en minuscule magnetische nanoclusters. Dit moet leiden tot ultrasnelle geïntegreerde schakelingen voor informatieverwerking, opslag en verzending. Deze materialen zijn essentieel in de ICT vanwege de excellente manipulatie van elektrische en optische informatie, maar nog ongeschikt voor magnetische informatieverwerking.

Ook aan de Technische Universiteit Eindhoven richt prof.dr. Bert Koopmans zich op de wetenschappelijke en technologische uitdagingen om de elektronspin toe te passen in moleculaire schakelingen, zoals displays en 'plastic' elektronica. De tollende beweging ofwel spin van elektronen wordt nu al gebruikt in computergeheugens en sensoren.

Dr. Renate Loll gaat aan de Universiteit Utrecht het heelal bekijken op de allerkleinste schaal die er is, de Planck-schaal. Op deze schaal lijkt de microstructuur die daar zichtbaar wordt verantwoordelijk voor het vierdimensionale heelal zoals wij dat kennen. Loll gaat proberen de geometrische bestanddelen van die microstructuur op te sporen en de quantumdynamica die de wisselwerking tussen die bestanddelen beschrijft, te formuleren.

Prof.dr. Willem Vos, Universiteit Twente, wil één enkele trillingswijze van licht isoleren in een structuur met afmetingen op nanometerschaal. Dat maakt het mogelijk één enkel lichtdeeltje te vangen. Toepassing hiervan zal geheel nieuwe ontwikkelingen in natuurkunde, scheikunde en biologie mogelijk maken.

De Vici-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Veni-subsidie (voor pas gepromoveerden) en Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Bron: NWO

Confidental Infomation