NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2005/03/01/amolf-versterkt-nanofotonica/

Geprint op :
22 maart 2025
12:41:23

2005 is begonnen met veel veranderingen op het FOM-Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica AMOLF in Amsterdam. Sinds 1 januari 2005 is het nieuwe Nanofotonica Centrum op AMOLF versterkt met twee groepen. Prof.dr. Ad Lagendijk leidt de groep Fotonverstrooiing. Lagendijk is een goede bekende van AMOLF. Van 1987 tot 1996 was hij er hoofd van de afdeling Atoom- en Laserfysica. Hierna was hij vanaf 1996 werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam en vanaf 2002 aan de Universiteit Twente. In datzelfde jaar ontving hij de Spinozapremie van NWO. Lagendijk is universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Twente. Lagendijk was tot 1 januari 2005 lid van het Uitvoerend Bestuur van FOM. Vanaf 1 maart 2005 leidt prof.dr. Willem Vos de groep 'Photonic Bandgaps'. Van december 1998 tot maart 2002 was Vos universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna werd hij hoogleraar 'Photonic Media' in het MESA+ Instituut van de Universiteit Twente. In december 2004 ontving hij een Vici-subsidie van 1,25 miljoen euro van NWO. Vos is als part-time hoogleraar verbonden aan de Universiteit Twente.

Nanofotonica is het vakgebied dat het manipuleren, opslaan, genereren en versterken van licht bestudeert op een schaal die vaak kleiner is dan de golflengte van licht. Onderzoek op het gebied van nanofotonica kan leiden tot nieuwe toepassingen in onder andere communicatietechnologie, lasers, lichtbronnen, data-opslag, lithografie, (bio-)sensoren, optische computers, zonnecellen, displays en smart materials. Het nieuwe Nanofotonica Centrum brengt de groepen van prof.dr Albert Polman, prof.dr. Kobus Kuipers, ir. Jan Verhoeven, prof.dr. Ad Lagendijk, prof.dr. Willem Vos en een nieuw te vormen groep bij Philips Research op de High Tech Campus Eindhoven.

Daarnaast stapt prof.dr. Bart Noordam per 1 juni 2005 op als directeur. Noordam volgde in september 2002 prof.dr. Jook Walraven op. Hij gaat de wetenschap verlaten: hij gaat als bestuurder/directeur de Randstedelijke Rekenkamer opzetten voor de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland. Deze Rekenkamer is bedoeld als controle-instrument voor de Provinciale Staten. In een toelichting aan het personeel benadrukte Noordam de toekomst van het instituut met vertrouwen tegemoet te zien. Wie Noordam opvolgt is nog niet bekend.

Bron: AMOLF

Confidental Infomation