Mischa Bonn benoemd tot bijzonder hoogleraar
Per 1 juli 2005 heeft de Universiteit van Amsterdam Mischa Bonn (1971) benoemd tot bijzonder hoogleraar van de leerstoel Ultrafast dynamics of condensed matter systems. Bonn is vanaf 2004 groepsleider op het FOM-Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica AMOLF in Amsterdam. Na zijn studie fysische chemie aan de UvA verrichte hij zijn promotieonderzoek bij AMOLF in een samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven. Na postdoc posities te hebben vervuld aan het Fritz-Haber Instituut in Berlijn en Columbia University in New York, werkte hij sinds 1999 aan de Universiteit Leiden.
Bonn gebruikt nieuwe, geavanceerde lasers om complexe systemen, zoals biologische membranen en nieuwe (half)geleidende materialen te bestuderen. Zijn onderzoek is tweeledig. Eén onderdeel bestaat uit het beter begrijpen van interacties tussen moleculen in biologische membranen. Met behulp van geavanceerde oppervlaktespecifieke lasertechnieken bestudeert Bonn het zelforganiserend gedrag van moleculen dat zorgt voor de vorming van membranen en tevens bestudeert hij de kleine interacties tussen moleculen in de membranen. Dit onderzoek sluit aan bij dat van dr. Rudolf Sprik aan het van der Waals-Zeeman Instituut (WZI) van de UvA, die met aanvullende technieken, zoals fluorescentiemicroscopie en lichtverstrooiing, dezelfde systemen bestudeert.
Bij de tweede lijn van zijn onderzoek maakt hij gebruik van nieuwe TeraHertz-spectroscopietechnieken. Zijn aanpak resulteert in een unieke methode om de aard en efficiëntie van ladingstransport in diverse materialen te bepalen, zonder de materialen onder spanning te zetten. Deze techniek is al gebruikt om verschillende materialen voor zonnecellen en andere elektro-optische apparaten te bestuderen. Deze lijn van Bonn's onderzoek is gerelateerd aan het onderzoek in de groep van prof.dr. Tom Gregorkiewicz aan het WZI.
De benoeming Bonn zorgt voor een goede basis voor verdere samenwerking op deze onderzoeksterreinen tussen de UvA en AMOLF.