NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2005/08/04/elektronenparen-in-supergeleiders-gesplitst-quantummechanische-verwantschap-behouden/

Geprint op :
14 juni 2025
19:16:58

 
In gewone metalen zijn het individuele, onafhankelijke elektronen die de elektrische stroom verzorgen. In supergeleiders is dat anders. De elektronen in deze materialen vormen paren, ook wel Cooperparen genoemd. Het is de beweging van deze paren die voorziet in de superstroom door het materiaal. Wanneer stroom wordt geïnjecteerd vanuit een gewoon metaal in een supergeleider is het dus nodig dat onafhankelijke elektronen Coopertweetallen vormen. Dit gebeurt via een microscopisch proces dat bekend staat als Andreev-reflectie: een elektron wordt geïnjecteerd vanuit het gewone metaal en vormt een Cooperpaar met een tweede elektron. Dit proces zorgt ervoor dat er tegelijkertijd een gat (ofwel ontbrekend elektron) terug wordt gereflecteerd in hetzelfde metalen contact als van waaruit het elektron werd geïnjecteerd. Sinds de ontdekking van Andreev-reflectie in 1964 is het principe gebruikt om talloze elektronische fenomenen te verklaren in juncties van gewone metalen en supergeleiders -variërend van thermische geleiding tot het optreden van Josephson-superstromen.

De Delftse onderzoekers Saverio Russo, Matthias Kroug, Teun Klapwijk en Alberto Morpurgo laten nu een nieuwe eigenschap van Andreev-reflectie zien, een die nog maar recentelijk theoretisch voorspeld werd. Het team onderzocht speciaal ontworpen structuren waarin twee metalen contacten zijn verbonden aan een supergeleidend element met afmetingen die vergelijkbaar zijn met die van een enkel Cooperpaar (de zogeheten supergeleidende coherentielengte). De wetenschappers vonden dat een elektron dat geïnjecteerd wordt vanuit één van de twee metalen contacten omgezet wordt in een Cooperpaar door samen te gaan met een elektron uit het andere metalen contact. Op deze manier veroorzaakt de injectie van een elektron aan één kant van de supergeleider een gat aan de andere kant. Dit staat bekend als niet-lokale Andreev-reflectie. Het Delftse onderzoek toont aan dat dit proces quantummechanisch fasecoherent is en dat de waarschijnlijkheid van reflectie afhankelijk is van de energie van het geïnjecteerde elektron.

Het feit dat niet-lokale Andreev-reflectie wordt waargenomen, is van groot fundamenteel belang. Zo zou het experiment gebruikt kunnen worden om een supergeleidende 'entangler' ('verstrengelaar') te bouwen. Een dergelijk elektronisch element dient om elektronen in een verstrengelde toestand te injecteren in afzonderlijke contacten van een nano-elektronisch circuit. Dit wordt beschouwd als een heilige graal voor het vakgebied van de quantuminformatie. Deze graal komt binnen handbereik omdat het principe van niet-lokale Andreev-reflectie, onder de juiste randvoorwaarden zoals gebruikt in het Delftse experiment, equivalent is met het uit elkaar halen van een Cooperpaar door de afzonderlijke elektronen in verschillende metalen contacten te injecteren. Een Cooperpaar wordt altijd gevormd door elektronen in een spinverwante singlettoestand, zodat kan worden aangenomen dat de stroom die dankzij het splitsen van Cooperparen geïnjecteerd wordt in de beide metalen contacten bestaat uit afzonderlijke elektronen in een quantummechanisch verstrengelde toestand. De conclusie van het Delftse team dat de waarschijnlijkheid van niet-lokale Andreev-reflectie energieafhankelijk is, biedt mogelijkheden om de output van de 'entangler'-elementen nauwkeurig te beheersen.

De resultaten uit Delft zijn niet onopgemerkt gebleven. Het integrale artikel uit Physical Review Letters is inmiddels al opgenomen in een drietal internettijdschriften (Virtual journal of nanoscience, Virtual journal of quantum information, en het Virtual journal of applications of superconductivity).

Meer informatie bij dr. A. Morpurgo (Kavli Instituut voor Nanoscience Delft), telefoon (015) 278 60 63.

Internet: http://med.tn.tudelft.nl/.
Meer over het Kavli Instituut op http://www.nanoscience.tudelft.nl.

Experimental observation of bias-dependent non-local Andreev reflection
S. Russo, M. Kroug, T.M. Klapwijk, and A.F. Morpurgo
Physical Review Letters 95, 027002 (2005)

Confidental Infomation