Massamicroscoop meet verdeling van biomoleculen in cellen en weefsel
Het leven op het niveau van een cel kan worden beschouwd als een dynamisch moleculair landschap. Daarin zijn tal van functionele biomoleculen tegelijk aanwezig en aan het werk: DNA, eiwitten, suikers, peptiden, lipiden, hormonen en zo meer. Om de relatie tussen de verdeling van deze moleculen in een biologisch weefsel en hun functioneren beter te begrijpen, bijvoorbeeld bij het ontstaan van ziektes als kanker of Alzheimer, zijn nieuwe moleculaire afbeeldingtechnieken nodig. In het FOM-Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF) in Amsterdam hebben onderzoekers een massamicroscoop ontwikkeld die snel en met een nauwkeurigheid van een duizendste millimeter gelijktijdig de identiteit en de verdeling van biomoleculen in biologisch weefsel of een cel kan vaststellen. FOM-onderzoeker Stefan Luxembourg promoveert op 19 december 2005 aan de Universiteit Utrecht op de ontwikkeling en toepassing van deze nieuwe techniek waarbij het niet nodig is de moleculen vooraf van een waarneembaar label te voorzien.
Luxembourg heeft deze methode verder ontwikkeld voor laserlicht in het ultraviolet en het infrarood (UV-MALDI en IR-MALDI), om een zo breed mogelijk spectrum aan biomoleculen te kunnen ioniseren en dus afbeelden. De snelheid waarmee afbeeldingen kunnen worden gemaakt, hangt in het Amsterdamse instrument hoofdzakelijk af van de frequentie waarmee de laserpulsen kunnen worden geproduceerd. Nu is dit nog 12 keer per seconde, maar in de nabije toekomst zal het mogelijk zijn 1000 afbeeldingen per seconde te maken. De massamicroscoop bij AMOLF kan, zoals Luxembourg in zijn onderzoek nu heeft aangetoond, afbeeldingen maken van een breed spectrum aan biomoleculen, met een ruimtelijk oplossend vermogen dat beter is dan wat tot nog toe mogelijk was, en veel sneller dan met bestaande technieken kan. Een groot voordeel van de nieuwe techniek is dat te bestuderen moleculen niet vooraf van een waarneembaar label hoeven te worden voorzien. Daardoor is de techniek uitermate waardevol als 'discovery tool'. Met labelen worden immers alleen bekende moleculen gemerkt.
De nieuwe technieken die Luxembourg ontwikkeld heeft bieden perspectief voor onderzoek op het gebied van de farmacie en de medische en moleculaire biologie. Zo zal het mogelijk worden de opname en afbraak van geneesmiddelen te bestuderen. Ook plaatselijke veranderingen in de tot expressie gebrachte eiwitten zullen zichtbaar gemaakt kunnen worden. Dit is van groot belang voor het beter doorgronden van ziekten met een erfelijke component.
Meer informatie bij prof.dr. Ron Heeren of drs. Stefan Luxembourg, telefoon AMOLF: (020) 608 12 34.