Veni-subsidies toegekend
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 96 jonge, pas gepromoveerde wetenschappers een Veni-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt in totaal maximaal 200.000 euro. Hiermee kan de wetenschapper drie jaar lang onderzoek doen en ideeën ontwikkelen. De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. Onder de succesvolle onderzoekers zijn vijf natuurkundigen. Er zijn mysterieuze bronnen in het heelal die deeltjes met extreem hoge energieën uitzenden. Het is vooralsnog onduidelijk hoe deze bronnen werken. In dit onderzoek gaat Mieke Bouwhuis op NIKHEF deze bronnen bestuderen door er een neutrinotelescoop van twintig megaton zeewater op te richten.
Andre Mischke gaat aan de Universiteit Utrecht de temperatuur van een quark-gluonplasma onderzoeken. Met botsingen tussen zware ionen zijn wetenschappers sinds kort in staat om een nieuwe toestand van materie, het quark-gluonplasma, te maken en te bestuderen. Deze toestand heeft waarschijnlijk een paar microseconden na de oerknal bestaan. De enige manier om de begintemperatuur van deze toestand te bepalen is de verdeling van de uitgezonden (thermische) fotonen te meten. Het onderzoeksproject gaat dit thermische fotonsignaal detecteren in botsingen van zware atoomkernen bij de hoogst mogelijke botsingsenergie.
Aan de Universiteit Twente gaat Johan Padding de vloeibaarheid en elasticiteit van cellen bestuderen. Het is belangrijk dat onze cellen hun vorm kunnen bewaren of veranderen. Dit kan dankzij een netwerk van stijve draden (filamenten) verbonden aan het celmembraan. Padding gaat simuleren hoe je de vloeibaarheid en elasticiteit van dit netwerk op elke plaats in de cel kunt meten.
Anna Tchebotareva gaat aan de Universiteit Leiden met een combinatie van hoge-resolutie microscopie en ultrakorte-laserspectroscopie bestuderen hoe een afzonderlijk nanodeeltje van goud smelt. Nanodeeltjes smelten mogelijk heel anders dan deeltjes in een materiaal als geheel ('bulk'). Het begrijpen van dit verschil is belangrijk voor nano-elektronica, katalyse en optische toepassingen van nanodeeltjes.
Een recente variant op de snaartheorie is de Brane-theorie. Deze is hanteerbaar bij relatief lage energieën. Dat brengt voor het eerst experimentele toetsing van een snaartheorie binnen handbereik. Een cruciale voorspelling uit deze Brane-theorie is het bestaan van een vijfde dimensie. Ian Vernon gaat aan de Rijksuniversiteit Groningen met deze theorie voorspellingen berekenen voor de kosmische achtergrondstraling. Hij gaat deze vergelijken met daadwerkelijke satellietmetingen aan deze straling.
Bron: NWO.