NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2006/01/12/ordening-van-onregelmatig-gevormde-deeltjes/

Geprint op :
26 maart 2025
12:41:20

De ballenbak voor natuurkundigen bestaat uit colloïdale systemen. Dat zijn micrometer kleine deeltjes die in een oplossing zweven. Onderzoekers in het Van 't Hoff Laboratorium voor Fysische en Colloïdchemie van het Debye Instituut van de Universiteit Utrecht zijn meesters in het maken van colloïdale systemen die aan precies gewenste eigenschappen voldoen. Verder beschikken ze over microscopietechnieken en bijbehorende software om de colloïdale systemen in drie dimensies met een hoog oplossend vermogen af te beelden en te analyseren. Zo kunnen ze tot in het kleinste detail, het niveau van afzonderlijke deeltjes, zien hoe dergelijke systemen zich gedragen.

Regelmatige hexagonale structuur
Wanneer men een colloïdaal systeem van ronde harde bolletjes rustig laat bezinken onder invloed van de zwaartekracht, stapelen de bolletjes zich op tot een colloïdaal kristal. Dit kristal bestaat uit opeenvolgende lagen met een hexagonale structuur (de honingraatvorm). Roel Dullens, Maurice Mourad, Dirk Aarts, Jacob Hoogenboom en Willem Kegel hebben nu twee systemen met elkaar vergeleken. In het ene systeem zijn de deeltjes gelijkmatig van afmeting en rond, in het andere zijn de deeltjes van dezelfde afmeting maar min of meer veelhoekig van vorm. Nadat alle deeltjes van beide systemen bezonken waren, hebben de onderzoekers gekeken hoe de eerste tweedimensionale laag deeltjes direct op de bodem was geordend (zie figuur 1). Waar bij de ronde deeltjes een mooie hexagonale structuur ontstaat, vormt zich bij de veelhoekige deeltjes een structuur die flinke afwijkingen van de hexagonale structuur vertoont.

Niet hexagonaal meer
Deze afwijkingen kunnen gevisualiseerd worden door de structuren te vergelijken met een perfect hexagonaal rooster. Bij een perfecte overeenstemming valt elk middelpunt van een deeltje precies samen met een punt van het hexagonale rooster. Is dit niet het geval, dan kunnen deze afwijkingen weergegeven worden door vectoren, die de coördinaten en de bijbehorende roosterpunten met elkaar verbinden (zie figuur 2). Hoe meer en hoe langer de pijltjes zijn, des te slechter is de overeenstemming met een hexagonaal rooster. Uit deze analyse is het direct duidelijk dat de veelhoekige deeltjes het hexagonale rooster slechts over korte afstanden volgen, wat duidt op de afwezigheid van zogeheten translationele orde. Toch vormen ook de veelhoekige deeltjes wel degelijk een geordende structuur, zoals blijkt uit de zesvoudige oriëntatie van de naaste-buur-deeltjes, die overal hetzelfde is (zie figuur 1b). Met andere woorden, de structuur gevormd door de veelhoekige deeltjes bezit dan weliswaar geen translationele order maar wél oriëntationele orde. Een dergelijke structuur wordt ook wel een hexatische structuur genoemd. Het is dus de vorm van de veelhoekige deeltjes die de vorming van een echt hexagonaal rooster, dus met oriëntationele en translationele orde, frustreert en leidt tot de hexatische structuur.

Nanodeeltjes
Hiermee hebben de onderzoekers laten zien dat zelfs een kleine afwijking van een bolvorm een grote invloed kan hebben op de uiteindelijke structuur van het systeem. Dit is bijvoorbeeld belangrijk in de nanotechnologie. Te denken valt aan het gebruik van monolagen van magnetische nanodeeltjes, die vaak ook niet mooi rond zijn, als materiaal waarin data met ultrahoge dichtheid kunnen worden opgeslagen. De kwaliteit van zo'n monolaag wordt sterk bepaald door de laagstructuur. In een modelsysteem zoals de onderzoekers dat hebben gebruikt, kan meer inzicht worden verworven in de factoren die de ordening van de deeltjes en daarmee de kwaliteit van zo'n laag bepalen.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met dr. Roel Dullens, verbonden aan het 2. Physikalisches Institut van de Universität Stuttgart (tel.: +49.711.685 52 16) of met dr. Dirk Aarts, verbonden aan het Laboratoire de Physique Statistique, Ecole Normale Supérieure in Parijs (tel.: +33.1.44 32 25 03).

Confidental Infomation