NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2006/07/14/vidi-subsidies-voor-vijf-natuurkundigen/

Geprint op :
24 maart 2025
13:08:46

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 84 jonge, excellente wetenschappers een zogeheten Vidi-subsidie toegekend. Onder hen zijn er vijf natuurkundigen die hun aanvraag bij het Gebied Natuurkunde indienden. Elke onderzoeker krijgt in totaal maximaal 600.000 euro. Hiermee kan de wetenschapper vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen. 

Alexey Kimel gaat aan de Radboud Universiteit Nijmegen bliksemsnelle magneten bestuderen en manipuleren met korte lichtflitsen. Met deze korte lichtflitsen uit een laser kunnen de onderzoekers namelijk hoge magneetvelden tot 5 Tesla (honderdduizend maal het aardmagnetisch veld) maken gedurende 50 femtoseconden (1 femtoseconde is een miljoenste van een miljardste seconde). 

Hoe wordt klei hard en hoe smelt glas? De beweging van alle bouwstenen - microdeeltjes of moleculen - gezamenlijk bepalen de materiaaleigenschappen zoals viscositeit en elasticiteit. Peter Schall gaat aan de Universiteit van Amsterdam een 'microscopisch venster' op modelsystemen van zachte materialen ontwikkelen om de kloof tussen de macro- en de microwereld te overbruggen.

Aan het FOM-Instituut voor Subatomaire Fysica NIKHEF in Amsterdam gaat Ivo van Vulpen zoeken naar nieuwe natuurwetten. Vanaf 2007 kunnen wetenschappers de natuur onderzoeken op afstanden die zo klein zijn dat de huidige natuurwetten geen voorspelling meer geven. Door de zwaarste nu bekende deeltjes (topquarks) in de nieuwe deeltjesversneller LHC bij CERN in detail te bestuderen hopen ze nieuwe natuurwetten te ontdekken.

Al dertig jaar lang is bekend dat de kleinste deeltjes in de natuur, quarks, nooit als vrije deeltjes kunnen worden waargenomen; ze bestaan slechts als bouwstenen van grotere deeltjes zoals protonen en neutronen. Een verklaring voor dit verschijnsel ontbreekt nog steeds. In dit project gaat Marija Zamaklar aan de Universiteit Utrecht de mogelijkheid bestuderen dat de krachten die quarks binden te begrijpen zijn door middel van snaren in een hoger-dimensionale ruimte.

FOM-onderzoeker Val Zwiller gaat bij het Kavli Institute of Nanoscience, Technische Universiteit Delft, quantummechanische verschijnselen in halfgeleidende nanodraden bestuderen. Hij doet dit met experimenten op het niveau van afzonderlijke fotonen en afzonderlijke elektronen.
 
Via het Gebied Technische Wetenschappen heeft oud-FOM-oio Wilfried van der Wiel een Vidi-subsidie in de wacht gesleept. Hij gaat aan de Universiteit Twente onderzoek doen aan transport en manipulatie van elektronspin in organische materialen.

Bron: NWO

Confidental Infomation