NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2007/02/06/vici-toekenningen-voor-vier-natuurkundigen/

Geprint op :
22 maart 2025
04:34:01

Eind december 2006 heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zogeheten Vici-subsidies toegekend aan dertig excellente wetenschappers. Onder hen zijn vier natuurkundigen.

Prof.dr. Stan Bentvelsen, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en het FOM-Instituut voor Subatomaire Fysica NIKHEF gaat op zoek naar nieuwe elementaire deeltjes.

Zijn onderzoek richt zich op de speurtocht naar nieuwe zware elementaire deeltjes met de toekomstige deeltjesversneller in Genève, de Large Hadron Collider. Ontdekkingen van deze nieuwe vormen van materie zijn noodzakelijk voor een samenhangende beschrijving van de wereld van elementaire bouwstenen. Anderzijds kan hiermee het raadsel over het heelal ontsluierd worden. Daarvan bestaat 96 procent uit vooralsnog onbekende vormen van materie en energie.

Miniscule bouwstenen kunnen spontaan assembleren tot grotere geordende structuren. In haar onderzoek gaat Marjolein Dijkstra aan de Universiteit Utrecht het 'natuurlijke selectie' principe van Darwin gebruiken om dergelijke structuren te voorspellen en te ontwerpen zodat ze bruikbaar zijn voor technologische toepassingen. Dit moet leiden tot dieper inzicht in de stabiliteit en eigenschappen van zelfordenende structuren.

Aan de Technische Universiteit Delft gaat Alberto Morpurgo het gedrag van elektronen in grafeen onderzoeken. Grafeen is een net ontdekte geleider die maar één atoomlaag dik is. In dit materiaal gedragen de elektronen zich als relativistische deeltjes. Deze bewegen zich voort met de snelheid van het licht. Morpurgo gebruikt voor zijn onderzoek nano-elektronische schakelingen. De schakelingen kunnen toepassingen hebben in geïntegreerde elektronica.

Dr. Paul Planken, Technische Universiteit Delft, gaat proberen microscopen die 'kijken' met infrarood licht te verbeteren. Deze microscopen kunnen namelijk niet zo scherp zien.

Het onderzoek van Planken moet dat probleem oplossen. De bedoeling is dat het leidt tot een microscoop die superscherpe beelden kan maken zodat we, bijvoorbeeld, in detail kunnen zien hoe een biologische cel er in het infrarood uitziet.

De Vici-subsidie bedraagt maximaal 1.250.000 euro. Hiermee moet de wetenschapper in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Deze subsidie is bestemd voor excellente, zeer ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld. De Vici-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls.

Confidental Infomation