NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2007/12/19/vroeg-kerstkado-voor-zes-jonge-natuurkundigen/

Geprint op :
21 maart 2025
21:29:11

Moleculaire koortsthermometer
Dr. Ellen Backus, AMOLF
Leven hangt af van de katalytische werking van enzymen, die echter alleen bij zeer bepaalde temperaturen functioneren. Het is daarom van levensbelang dat overtollige warmte efficient wordt afgevoerd. Dit proces zal met een ultrasnelle moleculaire thermometer worden onderzocht.

Celmechanica begrijpen - een benadering van onderaf
Dr. Moumita Das, VU – Natuur- & Sterrenkunde
Het cytoskelet is een netwerk van zowel stijve als zachte vezels en is cruciaal voor de vorm en werking van levende cellen. Dit project gaat onderzoeken hoe het gedrag van dit samengestelde netwerk afhangt van zijn architectuur en de elasticiteit van de componenten.

Ultrakoude atomen: van quantum tot heelal
Dr. Vladimir Gritsev, UU – Instituut voor Theoretische Fysica
Ultrakoude atomen zijn unieke laboratoria om echte systemen op quantumniveau te simuleren. Het doel van dit project is het ontwikkelen van concrete systemen en methoden voor gebruik van ultrakoude atomen in quantummagnetisme, niet-evenwichtsdynamica en precisiemetingen.

Koude moleculen verkennen de grenzen van de fysica
Dr. Jeroen Koelemeij, VU – Atoom- en laserfysica
Dit onderzoek gebruikt extreem koude moleculen in een ionenval om een antwoord te vinden op allerlei actuele vragen als 'zijn natuurconstantes echt constant?', 'wat speelt zich af in gaswolken tussen de sterren?' en 'wat is eigenlijk de structuur van een zure wateroplossing?'

Waar komen de deeltjes met de hoogste energie vandaan?
Dr. Jelena Petrovic, Nikhef - Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica
De oorsprong van kosmische deeltjes met extreem hoge energie is nog steeds een mysterie. Dit onderzoek richt zich op het opsporen van hun bronnen door het combineren van observaties van twee deeltjesdetectoren: ANTARES op de bodem van de Middellandse Zee en het Pierre Auger Observatory op de pampa van Argentinië.

Studies voor het bepalen van de neutrinomassa
Dr. Lucia Popescu, RUG - Kernfysisch Versneller Instituut
Neutrino's zijn de op één na meest voorkomende deeltjes in het heelal. Het is bewezen dat ze massa hebben, maar de absolute massaschaal is nog onbekend. Dit onderzoek zal fundamentele hindernissen in het bepalen van de absolute neutrinomassa wegnemen.

De Veni-subsidie bedraagt maximaal 208.000 euro. Hiermee kan de onderzoeker drie jaar lang onderzoek doen en ideeën ontwikkelen. De jury selecteerde de succesvolle kandidaten vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls.

Confidental Infomation