Wim van Saarloos houdt Physica-lezing 2008
Tijdens het jaarlijkse voorjaarscongres Fysica '08 van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) zal Wim van Saarloos de Physicalezing 2008 uitspreken. Van Saarloos is hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Universiteit Leiden. Fysica '08 vindt plaats op 18 april a.s. in Nijmegen. Aan deze eer is een oorkonde verbonden. Ook stelt de Stichting Physica een geldbedrag ter beschikking.
Wim van Saarloos (1955) is sinds 1991 hoogleraar theoretische natuurkunde aan het Instituut-Lorentz. Dit is de theorie-afdeling van het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde (LION) van de Universiteit Leiden. Bovendien is hij sinds 1997 directeur van het Lorentz Center, een internationaal centrum voor wetenschappelijke workshops. In 1978 studeerde Van Saarloos cum laude af aan de TU Delft. Daarna deed hij zijn promotiewerk in Leiden. Ook zijn doctorsgraad ontving Van Saarloos met het judicium cum laude. Na een periode van acht jaar bij het AT&T Bell laboratorium in de Verenigde Staten werd Van Saarloos benoemd tot hoogleraar in Leiden.
Eerder ontving Van Saarloos al een Koninklijke/Shell travel award (1982) en de Descartes-Huygens prijs (1999). Eind vorig jaar werd bekend dat Van Saarloos is benoemd tot Fellow van de American Physical Society. Deze eer valt slechts ten beurt aan een half procent van de leden van de APS. Binnen FOM is Van Saarloos actief als werkgroepleider. Hij is ook lid geweest van de Raad van Bestuur van FOM.
Al meer dan twintig jaar nodigen de Stichting Physica en de Nederlandse Natuurkundige Vereniging eens per jaar een vooraanstaand natuurkundige uit om de jaarlijkse Physica-lezing te houden op het voorjaarscongres van de NNV. De uitnodiging vormt een erkenning van zijn/haar verdiensten voor de Nederlandse natuurkunde in de breedste zin des woords.
Eerdere sprekers waren ondermeer de Spinozaprijs-winnaars Ewine van Dishoeck (2005), Hans Oerlemans (2004), Carlo Beenakker (2003), Robbert Dijkgraaf (2002), Daan Frenkel (1997), Gerard 't Hooft (1995) en Ad Lagendijk (1991).