FOM en M2i werken samen in onderzoek naar effect van miniaturisering
Utrecht (NL) – De Stichting FOM en het Materials innovation institute M2i in Delft starten een gezamenlijk onderzoek naar de eigenschappen van materialen bij verregaande miniaturisering. Resultaten zullen bijdragen aan toepassingen op het gebied van nanotechnologie. Het onderzoek van FOM en M2i heeft een looptijd van vijf jaar en een totaal budget van 2 miljoen euro.
In het Industrial Partnership Programme Size Dependent Material Properties werken FOM en M2i samen aan onderzoek naar schaalafhankelijke fysische eigenschappen van materialen. Hierbij wordt gekeken naar de effecten van verregaande miniaturisering zoals die plaatsvinden in dunne-filmtechnologie, IC-technologie en MEMS (Micro Electro Mechanical Systems). Het onderzoek heeft een fundamenteel karakter, maar de onderzoeksvragen zijn opgesteld samen met de industriële partners van M2i. Zij zullen nauw betrokken zijn bij het onderzoek om zo op de hoogte te zijn van de nieuwste inzichten en waar mogelijk deze direct toe te passen in hun eigen product- en procesinnovatie.
In het onderzoeksprogramma ligt de focus op het thermomechanische proces van het miniaturiseren van materialen, het effect hiervan op hun betrouwbaarheid en levensduur en de invloed van defecten die in materialen aanwezig kunnen zijn.
Publiek-private samenwerking
De Industrial Partnership Programmes zijn onderzoeksprogramma's waarin FOM academische kennis koppelt aan industriële ambities door middel van hoogstaand natuurkundig onderzoek in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. M2i financiert namens zijn industriële leden vijftig procent van het FOM-programma. Het onderzoek van FOM en M2i heeft een looptijd van vijf jaar en een totaal budget van 2 miljoen euro.
Over deze vorm van samenwerking zegt drs. Hendrik van Vuren, hoofd Onderzoekbeleid van FOM:
'FOM speelt een vooraanstaande rol op het gebied van fundamenteel onderzoek en blijft dat doen. De uitdagende vragen van de industrie in dit programma stimuleren de onderzoekers om te werken aan nieuwe doorbraken en zo bij te dragen aan industriële innovatie.'
Dr.ir. Sibbe Hoekstra, Managing Director M2i, stelt:
'Fundamentele kennis leidt niet automatisch tot toepassingen. Dat vergt energie en commitment. Deze samenwerking met FOM is een prachtige manier om nieuwe fundamentele inzichten te verkrijgen en deze te laten aansluiten bij de vragen van de industrie.'
Meer informatie
Informatie over het nieuwe onderzoekprogramma is te vinden op www.fom.nl en www.m2i.nl.
Voor vragen kunt u contact opnemen met:
Drs. Huub Eggen, Stichting FOM, +31 (0)30 600 12 08.
Dr. Derk Bol, Materials innovation institute M2i, +31 (0)15 278 25 35.
Over M2i
Het Materials innovation institute M2i is een publiek-private samenwerking van wetenschap, bedrijfsleven en overheid met als het doel het doen van grensverleggend materiaalonderzoek voor de Nederlandse industrie. Toepassing ofwel valorisatie van onderzoeksresultaten staat hierbij hoog op de agenda. M2i is gestart op 1 januari 2008 en is een voortzetting en uitbreiding van het Netherlands Institute for Metals Research (NIMR). Zie ook www.m2i.nl.
Over FOM
De Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) bevordert fundamenteel natuurkundig onderzoek in Nederland. Activiteiten van FOM komen het algemeen belang ten goede, in het bijzonder dat van het hoger onderwijs en het bedrijfsleven. Met circa 850 medewerkers en een omzet van tachtig miljoen euro voert FOM natuurkundig toponderzoek uit binnen vier instituten en 165 werkgroepen aan Nederlandse universiteiten. Voor samenwerking met industriële onderzoekers (Industrial Partnership Programmes) heeft FOM een budget van 3 miljoen euro per jaar beschikbaar. Zie ook www.fom.nl.