Spinozapremie voor Theo Rasing
Theo Rasing is een van de vier gelukkigen die de NWO-Spinozapremie 2008 ontvangen. Rasing is hoogleraar Experimentele Natuurkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij ontvangt de Spinozapremie voor zijn doorbraken op het gebied van de magneto-optica, met name voor zijn werk om met licht magneetjes te manipuleren.
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft dit op 2 juni 2008 bekendgemaakt. De premie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Men ziet de premie ook wel als Nederlandse Nobelprijs. Elke onderzoeker krijgt anderhalf miljoen euro, te besteden aan onderzoek naar keuze. De wetenschappers ontvangen de prestigieuze prijs voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek. De officiële uitreiking van het geld en het Spinozabeeldje door minister Ronald Plasterk zal zijn op woensdag 19 november 2008 in de Nieuwe Kerk in Den Haag.
Rasing studeerde in 1976 cum laude af in de natuurkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 1982 promoveerde hij ook daar. Na verblijven in Slovenië en de Verenigde Staten, werd hij in 1997 benoemd tot hoogleraar in Nijmegen. Hij is oprichter en directeur van het Nijmegen Centre for Advanced Spectroscopy (NCAS), lid van de bestuursraad van NanoNed en oprichter van NanoLab Nijmegen dat zijn expertise nadrukkelijk beschikbaar stelt aan het bedrijfsleven. In 2007 kreeg hij de Physicaprijs van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging. Zijn onderzoek leverde tot op heden meer dan 300 publicaties in gerenommeerde internationale tijdschriften op, waaronder Nature, Science en Physical Review Letters. Binnen FOM is Rasing actief als werkgroepleider en lid van de werkgemeenschapscommissie Nanofysica/technologie.
Pionier
Rasing is een toonaangevend pionier in het ontwikkelen van nieuwe technieken om met licht materialen op nanometerschaal te bestuderen en manipuleren. Hij verricht grensverleggend fundamenteel onderzoek met open oog voor mogelijke toepassing. Zo heeft hij twee patenten en meerdere publicaties samen met het bedrijfsleven. Door zijn uitstekende reputatie en organisatietalent is hij een gezaghebbend fysicus en lid van verschillende wetenschappelijke adviesraden. Ook is hij initiatiefnemer en coördinator van verschillende grote internationale samenwerkingsprogramma's.
Zijn meest recente en succesvolste onderzoek is dat naar manipulatie van magnetisme met licht. In een harde schijf van een computer wordt informatie opgeslagen doordat een electromagneet de richting verandert van kleine magnetische gebiedjes. Rasing ontwikkelde een methode om magnetische gebiedjes te veranderen met lasers die heel snel aan en uit gaan. Hiermee zou je uiteindelijk informatie tot honderdduizend keer sneller moeten kunnen schrijven dan nu mogelijk is.
Eerder stond de fysicus aan de wieg van een nieuwe methode om met lasers zichtbaar te maken hoe individuele moleculen zich over een oppervlak bewegen. Deze methode wordt nu overal gebruikt. Ook leverde zijn studie van zeer dunne magnetische lagen de ontdekking van nieuwe grote magneto-optische effecten op, die kunnen worden gebruikt voor de bestudering van magnetisme aan grensvlakken en nanostructuren.
Meer informatie is te vinden in het persbericht van NWO.