Twentse onderzoekers breiden fase-contrastmicroscopie uit
Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben, met financiële steun van het nationale programma NanoNed en de Stichting FOM, een nieuwe microscopische techniek ontwikkeld die heel gericht specifieke moleculen kan detecteren. De techniek kan worden beschouwd als een uitbreiding van de fase-contrastmicroscopie die in 1930 door de Nederlandse natuurkundige Frits Zernike werd ontdekt. Die techniek maakte voor het eerst subtiele details zichtbaar waardoor men bijvoorbeeld structuren binnen een cel kon zien. Zernike kreeg voor zijn werk in 1953 de Nobelprijs voor de natuurkunde. De onderzoekers publiceerden resultaten van de nieuwe techniek op 23 juli van dit jaar in het gezaghebbende Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Physical Review Letters.
De nieuwe techniek wordt VPC-CARS (Vibrational Phase Contrast Coherent Anti-Stokes Raman Scattering) genoemd. Hij maakt gebruik van het feit dat moleculen trillen en dat elk verschillend molecuul op een specifiek eigen manier trilt. VPC-CARS kan op basis van de fase van het signaal een precies onderscheid maken tussen signalen die bij een bepaald molecuul horen en het achtergrondsignaal. In biologische monsters verdrinken de signalen van moleculen die in relatief kleine hoeveelheden voorkomen, volkomen in het achtergrondsignaal. Door het achtergrondsignaal (de ruis) uit de waarnemingen te verwijderen, kunnen onderzoekers met VPC-CARS nu die gewoonlijk onzichtbare moleculen in zo’n monster onderscheiden en op plaatjes afbeelden.
Referentie
Martin Jurna1), Jeroen Korterik, Cees Otto, Jennifer Herek en Herman Offerhaus (alle auteurs zijn verbonden aan de Optical Sciences Group, MESA+ Instituut voor Nanotechnologie, Faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW), Universiteit Twente; Cees Otto is verbonden aan de BioPhysical Engineering Group van het MESA+ Instituut), Vibrational phase contrast microscopy by use of Coherent Anti-Stokes Raman Scattering, Phys. Rev. Lett. 103, 043905 (2009).
1) gefinancierd door NanoNed
Het onderzoek is mede gefinancierd door NanoNed en de Stichting FOM.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Dr.ir. Herman Offerhaus , Optical Sciences, Universiteit Twente