NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2011/07/25/nieuwe-magnetische-materialen-voor-efficiente-koeling/

Geprint op :
14 juni 2025
19:01:43

FOM en BASF begonnen hun samenwerking in 2008. Het eerste onderzoeksprogramma heeft nieuwe inzichten opgeleverd over de natuurkunde van het giant magnetocaloric effect. BASF werkt samen met haar industriële partners aan de marktintroductie van de eerste magnetocalorische apparaten.

Magnetische koeling
Magnetocalorische materialen warmen op in een magneetveld en als ze er vervolgens uit worden getrokken, daalt hun temperatuur weer.  Hierdoor is een warmtepomp gebaseerd op magnetocalorische materialen een goed alternatief voor traditionele koelsystemen, die gebruik maken van gascompressie en condensatie. Magnetische koeling is een veelbelovende techniek waarmee energieverbruik gereduceerd kan worden. "Op basis van de theorie kan er maximaal vijftig procent bespaard worden", legt directeur van BASF Future Business GmbH dr. Thomas Weber uit. "Een bijkomend voordeel is dat koelelementen gebaseerd op een magnetische koelcyclus relatief klein zijn. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor de koeling van zeer verschillende apparaten, van kleine elektronische componenten tot koelkasten en airconditioners." Koelgassen zijn dan niet nodig. Daardoor is deze vorm van koeling stiller en produceert minder trillingen dan huidige koelsystemen.

Publiek-private samenwerking
FOM en BASF werken samen binnen een zogenaamd Industrial Partnership Programme (IPP). IPP's zijn onderzoeksprogramma's waarin FOM academische kennis aan industriële ambities koppelt, door gerenommeerd fundamenteel natuurkundig onderzoek in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven uit te voeren. Bedrijven financieren ten minste vijftig procent. Dit onderzoek wordt uitgevoerd aan de TU Delft, de Radboud Universiteit Nijmegen en in de laboratoria van BASF in De Meern (NL) en Ludwigshafen (D).

Over BASF Future Business GmbH
BASF Future Business GmbH, een 100 procent dochtermaatschappij van BASF Aktiengesellschaft, werd opgericht in april 2001. Het doel is om veelbelovende bedrijvigheid op te zetten in gebieden die tot dan toe buiten de lopende activiteiten van BASF liggen. Het bedrijf richt zich vanuit de chemie op nieuwe materialen, technologieën en systeemoplossingen. BASF Future Business GmbH laat onderzoek uitvoeren van BASF's R&D afdelingen en werkt samen met start-up bedrijven, industriële partners, universiteiten en potentiële klanten. Verdere activiteiten zijn acquisitie, starten van joint ventures en het verstrekken van risicodragend kapitaal via de dochteronderneming BASF Venture Capital GmbH. Meer informatie over BASF Future Business is beschikbaar via www.basf-fb.de.

Over FOM
De Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) bevordert, coördineert en financiert fundamenteel natuurkundig onderzoek in Nederland. Het is een autonome stichting die verantwoordelijk is voor het gebied Natuurkunde van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met ongeveer 1030 medewerkers en een jaarlijks budget van 92 miljoen euro doet FOM natuurkundig onderzoek op internationaal topniveau binnen vier instituten en 180 universitaire onderzoeksgroepen in Nederland. Voor de samenwerking met industriële onderzoekers (Industrial Partnership Programmes) heeft FOM een budget van drie miljoen euro beschikbaar is. Zie www.fom.nl.

Contact
Drs. Gabby Zegers, hoofd Communicatie Stichting FOM (NL), telefoon +31 (0)30 600 12 22
Prof.dr. Ekkes Brück, TU Delft (NL), telefoon +31 (0)15 278 31 58
Holger Kapp, Corporate Media Relations - BASF Group (D) phone +49 621 60-41040
Vanessa Holzhäuser, afdeling Communicatie BASF Future Business GmbH (D), telefoon +49 1520 9375862

Confidental Infomation