LHC-experimenten presenteren de nieuwste resultaten op Mumbai conferentie
Resultaten van de ATLAS- en de CMS-samenwerking die vandaag op de tweejaarlijkse Lepton-Photon conferentie in Mumbai (India) gepresenteerd zijn laten zien dat het ongrijpbare Higgsdeeltje, als het bestaat, steeds minder plaatsen heeft om zich te verbergen. Het aantonen of weerleggen van het bestaan van het Higgs-boson, dat in de jaren zestig gesteld werd deel uit te maken van een mechanisme dat fundamentele deeltjes massa zou geven, is een van de hoofddoelen van het wetenschappelijke programma van de LHC. ATLAS en CMS hebben het bestaan van een Higgsdeeltje met 95 procent zekerheid uitgesloten voor het grootste deel van het massagebied 145 tot 466 GeV.
De LHC komt, naast de resultaten van de Higgs-zoektocht, met nieuwe resultaten die een breed vlak van de natuurkunde bestrijken. Dankzij de uitstekende prestaties van de LHC, de experimenten en het Worldwide LHC Computing Grid, konden enkele van de huidige analyses gemaakt worden op basis van ongeveer het dubbele van de data die tijdens de laatste grote conferentie over deeltjesfysica in juli beschikbaar was.
"Dit zijn opwindende tijden voor deeltjesfysica," zegt de onderzoeksdirecteur van CERN, Sergio Bertolucci. "We zijn zo goed als verzekerd van ontdekkingen binnen de komende twaalf maanden. Als het Higgsdeeltje bestaat, dan zullen de LHC-experimenten het binnenkort aantonen. En als het niet bestaat, zal de afwezigheid hiervan de weg wijzen naar nieuwe natuurkunde."
Het Standaardmodel Higgsmechanisme is één van vele manieren waarop fundamentele deeltjes hun massa kunnen verkrijgen. Volgens het Higgsmechanisme wordt ruimte gevuld met een zogenaamd Higgsveld waarmee deeltjes interacteren. De deeltjes die sterk met het veld interacteren, hebben meer massa dan de deeltjes die zwak interacteren, zoiets als dat een gestroomlijnde raceauto minder luchtweerstand heeft dan een bus.
Tijdens de eerste grote conferentie over deeltjesfysica in 2011, de High Energy Physics conferentie van de European Physical Society die in juli in Grenoble (Frankrijk) gehouden werd, benadrukten zowel ATLAS als CMS dat mogelijke aanwijzingen voor een Higgs-signaal in hun data verklaard zouden kunnen worden door statistische fluctuaties. Nu, na de analyse van aanvullende gegevens, is de significantie van die fluctuaties iets afgenomen.
"Dankzij de voortreffelijke prestaties van de LHC, hebben we in de afgelopen maand een enorme hoeveelheid nieuwe data vastgelegd," aldus Fabiola Gianotti, woordvoerder van ATLAS. "Hierdoor konden we enorme stappen nemen in ons begrip van het Standaardmodel en in de zoektocht naar het Higgs-boson en nieuwe natuurkunde."
Woordvoerder van CMS, Guido Tonelli beaamt dit: "Het is geweldig dat de fantastische prestatie van de LHC dit jaar ons zo dicht bij massagebied heeft gebracht waar een mogelijke ontdekking kan plaats vinden . Wat het eindoordeel over Higgs ook zal zijn, dit zijn opwindende tijden voor iedereen die betrokken is bij de zoektocht naar nieuwe fysica."
Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef is het Nederlandse centrum voor onderzoek met de LHC in CERN, waar onderzoekers met drie van de vier detectoren werken. Nikhef-directeur Frank Linde: "De Higgs-hypothese is gewoon te elegant om niet waar te zijn. Resultaten uit eerdere experimenten met de versneller wijzen op een lichte Higgsmassa. Ironisch genoeg is dit nou net het moeilijkste gebied voor de LHC om hem te vinden. We moeten het gewoon nog wat meer tijd geven."
De Lepton-Photon conferentie duurt tot 27 augustus. Op 25 augustus zal een persconferentie plaats vinden waarop de algemeen directeur van CERN, Rolf Heuer, een van de sprekers zal zijn. Het LHCb experiment van CERN zal zijn laatste metingen aan het standaardmodel presenteren op zaterdag 27 augustus. Na afloop van de Lepton Photon conferentie zullen de resultaten van de LHC-experimenten beschikbaar zijn via de CERN website.
De LHC zal naar verwachting tegen het eind van dit jaar de hoeveelheid data die het tot nu toe geleverd heeft verdubbeld hebben.
Informatie
Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef
Melissa van der Sande
Telefoon +31 (0)20 592 50 75
Website Lepton-Photon 2011