Britse koninklijke onderscheiding voor Geim en Novoselov
Prof.dr. André Geim en prof.dr. Konstantin Novoselov zijn afgelopen weekend door de Britse koningin Elisabeth II benoemd tot Ridder in de orde van het Britse Rijk. Zij ontvingen de onderscheiding voor hun baanbrekende werk als onderzoeker van de University of Manchester waar beiden werkzaam zijn. De fysici, die zich voortaan Sir mogen noemen, wonnen in 2010 samen de Nobelprijs voor de natuurkunde voor hun doorbraak in het onderzoek naar tweedimensionaal grafeen.
Geim heeft de Nederlandse nationaliteit en werkte, voor hij naar Manchester vertrok, ruim zes jaar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De natuurkundige is een van de beroemdste wetenschappers op het gebied van de nanotechnologie. Hij maakte plakband zonder lijm door de voeten van een gekko te imiteren en was de geestelijke vader van grafeen, als het eerste tweedimensionale materiaal. Ook was hij de man die de sterke Nijmeegse magneet beroemd maakte door een levende kikker te laten zweven. Sinds 2010 is Geim weer verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, als bijzonder hoogleraar Innovative Materials and Nanoscience. In januari 2011 was hij keynote speaker op het congres Physics@FOM Veldhoven. Novoselov is een voormalig FOM-promovendus die in 2004 bij prof. Jan Kees Maan in Nijmegen is gepromoveerd. Geim en Novoselov speelden een belangrijke rol bij de opzet van het Nederlandse grafeenonderzoek. FOM startte in 2008 een onderzoeksprogramma op het gebied van grafeen.
Meer informatie
Klik hier voor meer informatie over Geim en Novoselov in het FOM-nieuwsbericht over de Nobelprijs voor de natuurkunde 2010.