Professor Klapwijk wint prestigieuze prijs voor supergeleiding-experimenten
FOM-werkgroepleider
prof.dr.ir. Teun Klapwijk (Kavli Institute of Nanoscience, TU Delft) ontvangt
dit jaar de Heike Kamerlingh Onnes Prijs voor experimenten op het gebied van
supergeleiding. Deze prijs is een van de meest prestigieuze in dit vakgebied en
wordt iedere drie jaar toegekend voor uitmuntende experimenten die meer inzicht
verschaffen in het fenomeen supergeleiding.
De HeikeKamerlingh Onnes Prijs wordt gedeeld met Øystein Fisher (Universiteit vanGenève) en Herbert Mook (Oak Ridge National Laboratory). Klapwijk zal de prijsoverhandigd krijgen tijdens de International Conference on Materials andMechanisms of Superconductivity in Washington DC (van 29 juli t/m 3 augustus 2012).
Klapwijkwordt geroemd voor zijn baanbrekende experimenten met betrekking tot de supergeleidendeeigenschappen van metalen nanostructuren (van het typesupergeleider-ferromagneet en het type supergeleider-normaal metaal). Klapwijkis al jaren actief op het terrein van de supergeleiding. Zijn meest recenteontdekking was die van de penetratie van supergeleiding in een ferromagneet.
Voordienwerkte hij aan supergeleider-halfgeleider systemen en aan een belangrijk theoretischmodel: de Blonder-Tinkham-Klapwijk (BTK)-theorie. Dankzij dit model kunnenwetenschappers de supergeleidende eigenschappen van nieuwe materialen relatiefgemakkelijk en snel met experimenten in kaart brengen. Klapwijk is ook bekendvan zijn bijdrages aan de Herschel Space Telescope en aan ALMA, waar de krachtvan supergeleiding wordt ingezet in astronomie-experimenten.
De prijswerd ingesteld in 1999 en is genoemd naar de Nederlandse wetenschapper HeikeKamerlingh Onnes (1853-1926), winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde in1913. Hij kreeg die voor de ontdekking van supergeleiding en aanverwantlage-temperatuur onderzoek. Sinds de ontdekking van supergeleiding, is hetfenomeen uitgebreid gebruikt in wetenschappelijk onderzoek, waaronder astronomie,kwantummechanica en elektronica. Maar het vindt ook zijn toepassing in het 'alledaagse' leven. Een bekend voorbeeld is deMRI-scanner.