Duits-Nederlandse samenwerking magneetveldenonderzoek beklonken
De Stichting FOM, de Radboud Universiteit Nijmegen en het Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR) hebben op 26 september een Memorandum of Understanding getekend om de wetenschappelijke en technologische samenwerking op het gebied van hoge magneetvelden en vrije-elektronen lasers te versterken.
Het High Field Magnetic Laboratory (HFML) in Nijmegen - een samenwerking tussen de Radboud Universiteit Nijmegen en de Stichting FOM - is een internationaal toonaangevende onderzoeksfaciliteit, waar jaarlijks tientallen onderzoekers uit vele landen hun experimenten komen doen.
Net als het HFML is er ook bij HZDR in Dresden een vooraanstaand sterke magneetveldenlab. "De twee instituten vullen elkaar uitstekend aan", zegt prof.dr. Jan Kees Maan, directeur van het Nijmeegse HFML. "Waar wij onderzoek doen in continue velden, heeft Dresden zich gespecialiseerd in kortdurende pulsvelden met hogere maxima". Beide laboratoria bezitten een unieke combinatie van sterke velden met infrarood vrije elektronenlasers (ELBE in Dresden en FELIX in Nijmegen). Met behulp van dit soort heel intense straling, kan een heel nieuw gebied van magneetveldenonderzoek worden ontsloten.
Al vele jaren werken wetenschappers uit beide labs samen. De meettijd voor gastonderzoekers wordt toegewezen middels een gezamenlijke procedure en er worden workshops en scholen voor jonge onderzoekers georganiseerd. Daarnaast is er regelmatig overleg en een aantal samenwerkingsprojecten. De partijen hebben nu getekend voor een nog intensievere samenwerking, met meer uitwisseling van expertise en technologische kennis en meer samenwerking in nieuwe projecten. "Wij kijken uit naar een vruchtbare samenwerking met de Nijmeegse universiteit en de researchorganisatie FOM", aldus HZDR's wetenschappelijk directeur prof.dr. Roland Sauerbrey.
Meer informatie
Jan Kees Maan Directeur HFML (024) 365 20 87.