Betere uitzending van licht mogelijk met nanodraden
Onderzoekers van het FOM-instituut AMOLF hebben samen met onderzoekers van Philips Research en het Spaanse Institute for the Structure of Matter (CSIS) aangetoond dat halfgeleidende nanodraden met een lengte van slechts een paar micrometer gerichte lichtbronnen zijn. Controle van de emissie van licht (richting en intensiteit) is een belangrijke stap voor de ontwikkeling van LEDs en van enkele-fotonenbronnen gebaseerd op nanodraden. Dit onderzoek wordt op 14 november gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nano Letters, maar is inmiddels online beschikbaar.
Nanodraden als lichtantennes
Metalen antennes voor radio, mobiele telefoons of draadloze netwerken zijn gerichte bronnen van elektromagnetische golven en dragers voor uitzendingen op een lage frequentieband (radiogolven). De onderzoekers hebben nu aangetoond dat halfgeleidende nanodraden, door het materiaal waarvan de draden gemaakt zijn en door hun kleine omvang, elektromagnetische golven op veel hogere frequenties uitzenden, namelijk op de frequentie van infrarood licht. Door de diameter van de nanodraden aan te passen is bovendien betere sturing van licht mogelijk. Niet alleen het materiaal waarvan de nanodraad is gemaakt, maar ook de vorm en omvang van de nanodraden zijn bepalend voor de emissie en dus het antenne-effect.
Referentie
Grzegorz Grzela, Ramon Panuagua Dominguez, Tommy Barten, Yannik Fontana, Jose A. Sanchez Gil, and Jaime Gomez Rivas, Nanowire antenna emission, Nano Letters
DOI: 10.1021/nl301907f
Het artikel is online beschikbaar via deze link: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/nl301907f.
Meer informatie
Grzegorz Grzela, (040) 274 93 69
Prof.dr. Jaime Gomez Rivas, (040) 274 23 49