Henrik Bindslev nieuwe directeur Fusion for Energy
Fusion for Energy (F4E) heeft de Deen Henrik Bindslev verkozen heeft tot nieuwe directeur van de organisatie uit Barcelona. F4E coördineert de bijdragen in natura van Europese bedrijven aan het internationale kernfusieproject ITER in het Zuid-Franse Cadarache. Daarmee is een bedrag ter waarde van 6,6 miljard euro gemoeid. Bindslev was in de periode 1998-2001 groepsleider bij het Nederlandse centrum voor kernfusieonderzoek FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen, het huidige FOM-instituut DIFFER. Hij volgt F4E-directeur Frank Briscoe op.
Henrik Bindslev werkte bijna tien jaar als onderzoeker bij de Europese testreactor JET in het Verenigd Koninkrijk. Van 1998 tot 2001 was hij senioronderzoeker en groepsleider aan het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen (nu Dutch Institute for Fundamental Energy Research DIFFER). Samen met zijn team ontwikkelde hij een uniek meetapparaat voor snelle deeltjes in fusieplasma's. Na verhuizing naar zijn geboorteland Denemarken was hij hoofd fusieonderzoek aan het Energieonderzoekscentrum in Risø, later directeur van het energieonderzoeksinstituut in Risø met zevenhonderd medewerkers. In 2011 werd hij vicedecaan van de Science en Technology Faculteit aan de Universiteit van Aarhus. Bindslev is een van de oprichters van de European Energy Research Alliance (EERA) waar hij tot voor kort voorzitter van was. Hij is een charismatische en buitengewoon competente fysicus en zal de Europese bijdrage aan het internationale ITER project op een uitstekende wijze vormgeven.
F4E en ITER
F4E coördineert de bijdragen van Europa aan het unieke ITER-project in natura zoals gebouwen, infrastructurele voorzieningen en vooral high-tech onderdelen. Aan ITER werkt tweederde van de wereldbevolking samen: de EU, Rusland, Japan, China, India, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Doel is een prototype kernfusiereactor te bouwen die de kracht van de sterren op aarde benut als schone energiebron van de toekomst . Op dit moment bouwen talloze bedrijven hieraan mee. Ook de Nederlandse bedrijven 3D-metalforming en DeMaCo dragen bij via ITER-NL, een consortium van TNO, FOM, NRG en de TU Eindhoven dat streeft naar zo groot mogelijke Nederlandse deelname aan ITER. Mammoet, Heemskerk Innovative Technologies en Dutch Space koesteren ook belangstelling voor misschien wel het grootste project sinds de maanlanding. In 2020 produceert de kernfusiereactor het eerste sterrenplasma waarmee de technische haalbaarheid van fusie-energie aangetoond wordt.
Meer informatie