NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2012/11/12/derde-physics-with-industry-gaat-van-start/

Geprint op :
26 maart 2025
08:06:20

Uit een call for problems waarop het hele Nederlandse bedrijfsleven kon indienen, zijn problemen geselecteerd van de bedrijven Janssen Precision Engineering, Microdish, NXP, PamGene en Shell. Elk bedrijf krijgt ondersteuning van een academisch senior onderzoeker om het probleem voor de workshop uit te werken. Deze onderzoeker zal ook de deelnemers tijdens de week begeleiden.

Workshop
In de workshop krijgen jonge wetenschappers een kijkje in de keuken van de bedrijven. Zij gaan in vijf groepen aan de slag met een probleem uit de praktijk, ondersteund door senioronderzoekers en onderzoekers van de bedrijven zelf. Voor de deelnemers een goede gelegenheid om contacten te leggen en nieuwe kennis op te doen. Na vijf dagen vol discussies, literatuuronderzoek, modellering en rekenwerk presenteren de groepen op vrijdag hun resultaten aan de bedrijven.

Physics with Industry vindt van maandag 19 tot vrijdag 23 november plaats in het Lorentz Center te Leiden. Op de website van het Lorentz Center staat meer informatie over het programma en kunt u ook de adresgegevens vinden. De pers is van harte welkom om op vrijdag 23 november de afsluitende presentaties bij te wonen. Aanmelden kan bij Gabby Zegers (030) 600 12 22, communicatieadviseur bij FOM. Wilt u meer weten over de inhoud van de workshop, neem dan contact op met Marcel Bartels (030) 600 12 17,  programmacoördinator bij FOM.

Historie
De workshop Physics with Industry werd in 2010 voor de eerste keer georganiseerd. Het concept is echter zeer beproefd. Sinds de start in Cambridge in 1968 worden er jaarlijks over de hele wereld wiskundeworkshops georganiseerd door de 'International Study GroupMathematics with Industry'. Zowel grote als kleine bedrijven participeren daar naar grote tevredenheid in. Behalve de directe workshopresultaten leidden deze workshops ook tot nieuwe samenwerkingsprojecten en onderzoekers die bij de deelnemende bedrijven in dienst traden.

Resultaten
De verslagen van Physics with Industry 2010 en 2011 zijn via www.fom.nl/pwi te downloaden. Op YouTube vindt u een sfeerimpressie van 2011.

Herman Wijshoff en Hans Reinten van Océ waren in 2011 onder de indruk van de samenwerking binnen de groep die aan de slag ging met hun probleem: 'Onder welke condities kan een luchtbel al dan niet uit een hoek in een vloeistofkanaal  worden meegespoeld?' "De uitkomsten zijn in lijn met al bekende, empirisch verkregen trends, maar de deelnemers scherpten onze inzichten over de afhankelijkheid van de bevochtigingseigenschappen van de kanaalwanden aan. Daar kunnen we bij de ontwikkeling van toekomstige inkjetproducten rekening mee houden."

Fysische problemen
De probleemstellingen komen van de R&D afdelingen van bedrijven. Twee criteria zijn hierbij van belang: er moet vanuit de fysica een bijdrage aan het probleem geleverd kunnen worden en de tijdsspanne van een week moet adequaat zijn om het onderwerp aan te pakken. Janssen Precision Engineering, NXP, MicroDish, Pamgene en Shell legden de volgende cases voor:

Janssen Precision Engineering (JPE)
Voor het meten van nanometer-verplaatsingen zijn verschillende technieken  beschikbaar. Deze werken echter niet onder cryogene omstandigheden in vacuüm. JPE grijpt de workshop aan om tot een fysisch concept voor een sensor onder deze extreme omstandigheden te komen.

NXP
De kleur en lichtsterkte van LEDs kan per fabricagebatch verschillen. NXP vraagt de deelnemers mee te denken over het elektronisch meten en tunen van de output van LEDs.

MicroDish
Het bepalen van de activiteit van bacteriën neemt veel tijd in beslag (als voorbeeld: een tuberculosetest kan weken in beslag nemen) en is moeilijk te automatiseren. MicroDish wil met de fysici een biofysische methode bedenken om daarmee snel en eenduidig te kunnen bepalen of bacteriën dood of levend zijn.   

Pamgene
Medisch onderzoek maakt veel gebruik van biopten. Het probleem dat Pamgene met de deelnemers wil aanpakken is hoe het biopt snel en ongeschonden (diepgevroren) van patiënt naar het pathologielaboratorium komt.

Shell  
In een Gas-to-Liquid (GTL) reactie wordt uit aardgas vloeibare brandstof gemaakt. Shell daagt de deelnemers uit een model op te stellen voor de fysica van water, gas en reactieproducten in de nanoporiën van katalysatordeeltjes.

FOM, Lorentz Center en STW
De Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) bevordert fundamenteel natuurkundig onderzoek in Nederland. Eén van de doelstellingen van FOM is een brug te slaan tussen de onderzoekswereld en het bedrijfsleven. De workshop Physics with Industry kan zowel onderzoekers als bedrijven enthousiast maken voor samenwerking. Het Lorentz Center, dat allerlei workshops op het gebied van de bètawetenschappen organiseert, en Technologiestichting STW, die kennisoverdracht realiseert tussen technische wetenschappen en gebruikers, zijn hierbij logische partners.

Contact
Marcel Bartels (030) 600 12 17

Confidental Infomation