NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2012/12/06/brandstof-voor-de-21ste-eeuw-programma-co2-neutral-fuels/

Geprint op :
19 maart 2025
14:04:51

Energieopslag
Het nieuwe onderzoeksprogramma 'CO2 neutral fuels' brengt een divers gezelschap bijeen. Chemici, natuurkundigen van de vaste stof en biofysica tot aan plasma's, technische wetenschappers en natuurlijk vertegenwoordigers uit de industrie. Naast NWO en FOM dragen zowel Shell als Alliander bij aan het programmabudget. De wetenschappelijke instellingen en bedrijven willen gezamenlijk werken aan onderzoek naar de productie van schone brandstof uit water en CO2. Zulke solar fuels slaan de (in)directe energie van de zon op in een vorm die aansluit bij de bestaande energieinfrastructuur. 

Wereldwijd wordt slechts 20% van de energie als elektriciteit verbruikt, vertelt prof.dr.ir. Richard van de Sanden tijdens zijn presentatie. Van de Sanden is directeur van FOM-instituut DIFFER, de coördinator van het nieuwe programma. Duurzame energiebronnen als windmolens en zonnecellen produceren daarentegen voornamelijk elektriciteit; die fluctueert ook nog eens op uiteenlopende tijdschalen. Een goede balans tussen productie en verbruik vraagt daarom om efficiënte opslag en transport van energie. Door hun hoge energiedichtheid - tien keer meer dan elektrische of elektrochemische oplossingen - zijn chemische brandstoffen daarvoor het meest geschikt.

Multidisciplinair en schaalbaar
Energieopslag is een vakgebied overstijgend thema bij uitstek. Dat was te zien aan de vier diverse parallelsessies over fotokatalyse, slimme matrices, buiten-evenwicht processen en proces- en reactorontwikkeling. Ook de plenaire sprekers leggen de focus op samenwerking: DIFFER-directeur Richard van de Sanden, Shell-onderzoeker Hans Geerlings, TNO's Egbert-Jan Sol en Jorg Gigler van het consortium  Power2Gas/Gas2Energy (onderdeel van het TKI-Gas) belichten elk een ander facet van CO2-neutrale brandstof.

Het uiteindelijke doel van dit onderzoek, zijn de sprekers en deelnemers aan de workshop eens, is een technologie die op wereldwijde schaal inzetbaar is om schone energie op te slaan. Schaarse materialen als platina zijn in de eindtoepassing een no-go, benadrukt Van de Sanden - de brandstofmarkt is volgens Geerlings groot genoeg om de gewenste jaaromzet van 1 gigaton CO2 te realiseren, maar alleen met ruim voorradige materialen. 'CO2 neutral fuels' daagt onderzoekers uit om de fundamentele kennisbasis te ontwikkelen voor die grootschalige inzet. 

Call for proposals
De resultaten van de workshop worden momenteel verwerkt in het definitief programmavoorstel. Op basis daarvan opent NWO begin 2013 een open call for proposals. Na beoordeling van ingediende projectvoorstellen gaan gehonoreerde voorstellen in het derde kwartaal van 2013 van start. CO2 neutral fuels stelt in totaal 5,5 miljoen euro voor deze call beschikbaar voor een periode van zes jaar. Naast de call for proposals zal ook de infrastructuur van DIFFER worden versterkt.

Contact
Dr. Jasper Reijnders, telefoonnummer +31 (0)30 600 12 17.

Presentaties en meer informatie
https://www.differ.nl/en/research/CO2_neutral_fuels/workshop

Confidental Infomation