Drie FOM-onderzoeken in top tien van 2012-breakthroughs
Op 14 december maakt het gezaghebbende magazine Physics World bekend dat dé doorbraak van het jaar op naam staat van LHC-experimenten ATLAS en CMS op CERN voor de ontdekking van het Higgs deeltje. Daarnaast wordt de ontdekking van FOM-werkgroepleiders prof.dr. Allard Mosk, prof.dr. Ad Lagendijk en prof.dr. Willem Vos van het MESA+ instituut aan de Universiteit Twente gezien als één van de tien belangrijkste doorbraken in het natuurkundeonderzoek in 2012. De ontdekking van majoranadeeltjes door FOM-focusgroepleider prof.dr.ir. Leo Kouwenhoven staat ook in de top tien.
De groep van Mosk slaagde erin afbeeldingen te maken door geheel ondoorzichtige lagen. Ze lieten een laserstraal onder verschillende hoeken op een verstrooiend oppervlak van matglas vallen en een computer registreerde nauwkeurig hoeveel licht daarbij terugkwam van het verborgen voorwerp. Deze resultaten zullen nieuwe microscopiemethoden opleveren waarmee het mogelijk wordt ondanks verstrooiing haarscherpe beelden te vormen, verwachten de onderzoekers. Mosk c.s. publiceerden hun ontdekking op 8 november jl. in Nature.
Kouwenhoven leidt een FOM-focusgroep aan de TU Delft en deed zijn onderzoek naar majorana's binnen een FOM Industrial Partnership Programme 'Topological quantum computing' in samenwerking met Microsoft. Nature bracht het in februari 2012 als breaking news.
Tijdens een CERN-seminar begin juli van dit jaar hebben de LHC-experimenten ATLAS en CMS hun meest actuele resultaten gepresenteerd van de zoektocht naar het Higgs-boson. Beide experimenten observeerdenn een nieuw deeltje in het massagebied rond 125-126 GeV. "We have reached a milestone in our understanding of nature," zei CERN Director General Rolf Heuer. "The discovery of a particle consistent with the Higgs boson opens the way to more detailed studies, requiring larger statistics, which will pin down the new particle’s properties, and is likely to shed light on other mysteries of our universe." Een fors aantal Nikhef-onderzoekers is nauw betrokken bij het Higgs-onderzoek.