NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2013/01/11/succesvol-publiek-privaat-project-is-stap-richting-efficientere-koelingssystemen/

Geprint op :
26 maart 2025
09:17:46

De FOM-Werkgemeenschapscommissie COMOP noemde dit programma een voorbeeld voor het Topsectorenbeleid. Programmaleider prof.dr. Ekkes Brück (TU Delft) presenteert zowel de resultaten, die beschreven zijn in het recent verschenen eindverslag, als de toekomstplannen op het congres Physics@FOM Veldhoven 2013.

Brück is tevreden: "De nauwe samenwerking heeft geresulteerd in een tweede generatie van magnetocalorische materialen. Hierin vervingen we het giftige arseen door het ruimschoots beschikbare, niet-giftige silicium. BASF werkt inmiddels aan een pilot voor de opschaling van de productie van dit nieuwe materiaal."

Het eindrapport van het onderzoek is rechtsboven op deze pagina te downloaden. Professor Brück presenteert de wetenschappelijke highlights van het project op dinsdag 22 januari op het  congres. Daarbij zal hij ook uitweiden over hoe hij als academisch onderzoeker samenwerkt met bedrijven.

Verdere ontwikkeling
De theoretische fysicagroep van prof.dr. Rob de Groot aan de Radboud Universiteit Nijmegen droeg bij om de magnetocalorische basisprincipes te begrijpen. Hun berekeningen toonden een nieuw type magnetisme aan, waarbij zwak en sterk magnetisme naast elkaar bestaan in een materiaal. Op basis van die resultaten verwachten de onderzoekers dat ze in de toekomst nóg betere materialen kunnen ontwikkelen, door de samenstelling aan te passen. De succesvolle samenwerking van het nu afgesloten programma is dus niet ten einde; FOM en BASF zijn al begonnen aan een gezamenlijk vervolgonderzoek getiteld 'Third generation magnetocaloric materials'.  BASF werkt tegelijkertijd samen met haar industriële partners aan de marktintroductie van de eerste magnetocalorische apparaten, die de materialen uit het eerste programma zullen bevatten.

Publiek-private samenwerking
Het onderzoek van FOM, BASF en de TU Delft is een Industrial Partnership Programme (IPP) van FOM. Dit subsidie-instrument is bedoeld voor fundamenteel natuurkundig onderzoek dat FOM-medewerkers in nauwe samenwerking met industriële partners uitvoeren. Bedrijven financieren ten minste vijftig procent van het onderzoek.

Meer informatie
Prof.dr. Ekkes Brück, TU Delft (NL), +31 (0)15 278 31 58

Zie ook de eerder verschenen persberichten over de resultaten van dit project en de opzet van het vervolgonderzoek.

Confidental Infomation