Physics@FOM Veldhoven 2013 inspireert natuurkundig Nederland
Dinsdag 22 en woensdag 23 januari kwamen 1900 natuurkundigen samen tijdens het congres Physics@FOM Veldhoven. Onderzoekers presenteerden en bediscussieerden de laatste ontwikkelingen in de fysica in ruim 200 inspirerende lezingen en 435 posterpresentaties. Internationaal vooraanstaande professoren Sibylle Günter, Anette (Peko) Hosoi, Leo Kouwenhoven en Stan Bentvelsen gaven dit jaar de plenaire lezingen. Ook reikte staatssecretaris Sander Dekker van OCW de jaarlijkse wetenschappelijke FOM-prijzen uit.
Honderd jonge onderzoekers kregen op maandagavond al een voorproefje: een masterclass door een van vier bekende buitenlandse topfysici. De volgende ochtend ging Physics@FOM Veldhoven echt van start, met een lezing van Günter over de huidige ontwikkelingen en toekomstige uitdagingen op het gebied van fusie-energie. Hierna was er voor elk wat wils, met een ruime keus in lezingen op specifieke onderzoeksgebieden. Met tussendoor tijd om te netwerken, een kijkje te nemen bij de posters, live experimenten en de winnende filmpjes van de FOM Film Challenge. De jury verkoos de poster van Thomas Huisman dit jaar tot beste: hij kreeg de Physics@FOM Veldhoven Poster Prize 2013. Hij bleek de broer van de winnaar van 2012.
Na het diner op dinsdagavond reikte staatssecretaris Sander Dekker van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de drie FOM-prijzen 2012 uit. Dr. Anton Akhmerov ontving de FOM Natuurkunde Proefschrift Prijs. De FOM Valorisatiehoofdstuk Prijs en de FOM Valorisatie Prijs voor toepassingsgericht onderzoek gingen naar respectievelijk dr. Ernst Jan Vesseur en prof.dr. Joost Frenken.
Kouwenhoven en Bentvelsen sloten de avond af met lezingen over dé doorbraken van 2012: de creatie van Majorana-fermionen en de vondst van het higgsdeeltje. Kouwenhoven noemde het Majorana-fermion 'drie keer niks': geen energie, geen lading en geen magnetisch moment. Daarna vertelde Bentvelsen over de zoektocht naar het higgsdeeltje, die hij vergeleek met het 'zoeken naar een speld in tienduizend hooibergen'. De grote hoeveelheid botsingen die nodig was om het deeltje te creëren, leverde namelijk een enorme hoeveelheid data op.
Op de tweede dag van het congres presenteerden de drie winnaars van de FOM-prijzen hun onderzoek en volgde het tweede deel van de lezingen en posters. Hosoi sloot het congres af met een verhaal over hoe er nog veel van de natuur geleerd kan worden om technologie te verbeteren. Zij onderzocht zowel de beweging van slakken als de vloeistofeigenschappen van hun slijm. Hierna ontwikkelde ze een robot die als een slak over alle soorten ondergrond kan kruipen.
Volgend jaar vindt Physics@FOM plaats op 21 en 22 januari 2014.
Sfeerimpressie op Twitter:
- "Higgs vs Majorana. Briljante presentaties van respectievelijk Bentvelsen en Kouwenhoven op @FOMveldhoven. Toekomstige Nobel Prize winnaars?" (@SanderDekker)
- "Valorisatielunch poogt contact bedrijfsleven-FOM te verbeteren. Een nieuw idee heeft 't me al opgeleverd #fomveldhoven" (@MarcodeBaar)
- "Inspirerende bijeenkomst achter de rug met bijna 2000 NL fysici, andere wetenschappers en mensen uit het bedrijfsleven. #FOMVeldhoven." (@JoostWMFrenken)
Aanvullende informatie
- Meer informatie over het congres is te vinden op www.fom.nl/veldhoven
- Meer informatie over de FOM-prijzen is te vinden op www.fom.nl/prijzen
- Alle plenaire lezingen en masterclasses zijn hier te bekijken
- Foto's (credits Bram Saeys)