Vooraankondiging aanvraagronde 'Computational sciences for energy research'
Op 29 maart 2013 zal een aanvraagronde starten voor ongeveer 12 oio-projecten op het gebied van computational sciences, gericht op de energie-gerelateerde thema's binnen de topsectoren Energie en Chemie. De aanvraagronde is open voor aanvragen vanuit alle onderzoeksgebieden; onderzoekers met voorstellen op het gebied van computational chemistry and materials science, multiphysics, big data, en computational geoscience worden nadrukkelijk uitgenodigd in te dienen.
Dit is de tweede van de jaarlijkse aanvraagrondes in het gezamenlijke programma van Shell, NWO en FOM. De eerste ronde in 2012 resulteerde in de honorering van 22 oio-projecten. Er zijn in totaal vijf aanvraagrondes gepland, waarmee in de periode 2012-2016 naar verwachting ongeveer 60 oio-projecten financiering zullen ontvangen.
Indienen onderzoeksvoorstellen: vanaf 29 maart 2013
Onderzoekers met een vaste aanstelling aan universiteiten en academische instituten worden uitgenodigd om aanvragen in te dienen voor oio-projecten. Ongeveer 12 voorstellen zullen worden gehonoreerd. De call for proposals met een programma omschrijving, richtlijnen en andere relevante informatie voor deze ronde wordt gepubliceerd op 29 maart 2013 op de website van FOM. Vanaf dan kunnen onderzoeksvoorstellen ingediend worden. De deadline voor het indienen van onderzoeksvoorstellen is vrijdag 26 april 2013.
Sollicitatie- en selectieprocedure voor oio-kandidaten
Parallel aan de aanvraagprocedure vindt een sollicitatieprocedure plaats bij het Shell Technology Centre in Bangalore (STCB) in India. Zij zullen 25 getalenteerde onderzoekers selecteren die een promotieonderzoek in Nederland willen uitvoeren en daarna hun carrière willen voortzetten bij Shell in Bangalore. Een sollicitatiegesprek (telefonisch of op locatie in India) maakt onderdeel uit van de sollicitatieprocedure. Uit de groep van high potentials die door STCB geselecteerd is, kunnen de projectleiders de kandidaten voor hun project selecteren. In oktober zal een 'matchmaking' proces plaatvinden, waarbij de oio-kandidaten aan de projecten gekoppeld worden en vice versa. Een geslaagde match resulteert in de financiering van het project, een arbeidsovereenkomst voor de kandidaat, en een intentieverklaring van Shell voor een baan na hun promotie. De eerste oio's kunnen begin 2014 met hun project starten.
Samenwerking tussen Shell, NWO en FOM
Dit programma is onderdeel van een grootschalige publiek-private samenwerking tussen Shell, NWO en FOM. De lancering van dit programma werd begin februari gevierd met een symposium. Shell investeert circa 20 miljoen euro om 75 promotieplekken aan Nederlandse universiteiten te creëren. De bijdrage van NWO is ongeveer 21 miljoen euro, waarmee het totale programmabudget op 41-50 miljoen euro komt, afhankelijk van deelname van andere bedrijven en de zogeheten 'TKI toeslag'. Het merendeel van de investering van Shell wordt geïnvesteerd in het 'Computational sciences for energy research' programma. Het overige deel wordt besteed aan twee andere programma's; 'CO2 neutral fuels' en 'Uncertainty reduction in smart energy grids'.
Een belangrijke motivatie voor Shell om in dit initiatief te investeren is dat hiermee een pool van hoogopgeleide kandidaten wordt gecreëerd voor het Shell Technology Centre in Bangalore in India. Bangalore zal voor Shell het wereldwijde centrum worden voor computational sciences.
Een belangrijke reden voor NWO om te participeren in dit initiatief is om de computational sciences in Nederland te versterken. De deelname van NWO bestaat uit een grote investering van circa 7 miljoen euro in de Nederlandse kennisinfrastructuur, bijvoorbeeld in nieuwe tenure-track posities en nieuwe hardware. Verscheidene onderdelen van NWO zijn betrokken bij dit initiatief: Stichting FOM, Exacte Wetenschappen, Chemische Wetenschappen, Maatschappij- en Gedragswetenschappen, Aard- en Levens Wetenschappen en Technologie Stichting STW.
Deze samenwerking tussen een breed scala aan disciplines binnen de computational sciences zorgt voor een unieke positionering waarmee het wetenschappelijke onderzoek op dit gebied een hoogst nodige impuls zal krijgen. Hiernaast zal het gezamenlijke Shell-NWO-FOM initiatief leiden tot een versterkte band tussen de Nederlandse en Indiase kennisgemeenschappen.