Vinod Subramaniam nieuwe directeur FOM-instituut AMOLF
Prof.dr. Vinod Subramaniam is per 1 september 2013 benoemd tot directeur van FOM-instituut AMOLF. Subramaniam is nu wetenschappelijk directeur van het instituut voor biomedische technologie MIRA van de Universiteit Twente en leidt daar de nanobiofysica onderzoeksgroep. Hij zal als hoogleraar verbonden blijven aan de UT. Subramaniam volgt prof.dr. Albert Polman op, die begin dit jaar aankondigde na zeven jaar directeurschap zich weer volledig te gaan richten op de verdere uitbouw van de FOM-focusgroep 'Light management in new photovoltaic materials' op AMOLF en het leiden van zijn eigen onderzoeksgroep.
FOM-directeur Wim van Saarloos is heel blij met Subramaniams komst naar FOM: "Hij kan de twee onderzoekslijnen van AMOLF, nanofotonica en biofysica, verbinden. Bovendien heeft hij ervaring met publiek-private samenwerking. Dat is een veelbelovende combinatie!".
Subramaniam (1967) is gespecialiseerd in de eiwitbiofysica en functionele beeldvorming op nanometerschaal. Met behulp van optische en andere technieken onderzoekt hij de moleculaire biofysica van eiwitinteracties op enkel-molecuulniveau. Hij doet onder meer onderzoek naar het samenklonteren van het eiwit alfa-synucleïne, dat waarschijnlijk een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson.
Loopbaan
Subramaniam studeerde elektrotechniek aan Cornell University en promoveerde in 1996 aan de University of Michigan in de Verenigde Staten in de technische natuurkunde, op de toepassing van laserspectroscopie voor eiwitonderzoek. Hij was daarna onder meer verbonden aan het Max Planck Institute for Biophysical Chemistry in Göttingen, Duitsland en in 2002 vertrok hij naar het Verenigd Koninkrijk om bij AstraZeneca senioronderzoeker te worden. In 2004 werd hij hoogleraar aan de Universiteit Twente. Daarnaast is Subramaniam bijzonder hoogleraar Nanoscale Imaging aan de Radboud Universiteit Nijmegen en senior fellow en gasthoogleraar aan de universiteit van Konstanz in Duitsland.
Sinds mei 2012 is hij directeur van MIRA, het instituut voor biomedische technologie van de UT. Bij MIRA staat het samenspel tussen de driehoek onderzoek (fundamenteel en toegepast), praktijk (klinische basis en vraag) en ondernemerschap centraal. Bij FOM is Subramaniam leider van een FOM-onderzoeksprogramma, sinds 2009 voorzitter van de FOM-werkgemeenschapscommissie Fysica van Levensprocessen en vanaf 2006 lid van de FOm/v-commissie. Subramaniam is betrokken bij NanoNextNL als programmadirecteur en is mede oprichter van de Twentse spin-off Ostendum B.V., die zich richt op snelle en kwantitatieve virusdiagnostiek gebaseerd op optische interferometrie.
FOM-instituut AMOLF
De missie van het FOM-instituut AMOLF is het initiëren en uitvoeren van toonaangevend fundamenteel onderzoek aan nieuwe, strategisch belangrijke complexe molecuul- en materiaalsystemen, in samenwerking met de Nederlandse universiteiten en industrie. Het onderzoek van AMOLF richt zich op twee hoofdthema's:
- nanofotonica; het bestuderen van licht op extreem kleine lengte- en tijdschalen, plasmon optica, optische metamaterialen en lichtkrachten; toepassingen in microscopie, LED-lichtbronnen en effi ciëntere zonnecellen;
- biofysica; het bestuderen van biomoleculaire dynamica en interacties, supramoleculaire structuren en actieve biomaterialen, en het ontwerp van biomoleculaire netwerken; toepassingen in voedingstechnologie, kunstmatige weefsels en biomedische imaging.
Noot voor de redactie
U kunt contact opnemen met:
Stichting FOM: Gabby Zegers, (030) 600 12 22
FOM-instituut AMOLF: Erny Lammers, (020) 754 74 08
Universiteit Twente: Bertyl Lankhaar, (053) 489 22 10