Fujifilm en FOM-instituut DIFFER maken samen functionele films voor duurzame energie
Hoe flikkerende plasmakanalen leiden tot functionele films voor duurzame energie: dat is de hamvraag van het nieuwe FOM Industrial Partnership Programme van Fujifilm en energieinstituut DIFFER. Door uitdagend onderzoek aan fundamentele plasmaprocessen ontwikkelen de partners de komende jaren geavanceerde materialen met uiteenlopende toepassingen. Een nieuwe onderzoeksgroep van DIFFER krijgt hiervoor een plaats bij Fujifilm.
DIFFER's directeur prof.dr.ir. Richard van de Sanden is blij met deze nieuwe samenwerking: "Als we functionele folies grootschalig leren produceren hebben we een platform in handen om allerlei chemische processen efficiënt en energiezuinig te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld aan het goedkoop scheiden van gassen. Dat is bruikbaar voor het opzetten van een CO2-neutrale energie-infrastructuur." Andere toepassingen zijn efficiënte industriële waterzuivering, grootschalig opwekken van blue energy uit het mengen van zout en zoet water, of bescherming van organische zonnecellen tegen vocht en zuurstof.
Duurzame toepassingen
Fujifilm is expert in de grootschalige productie van functionele folies: dunne, actieve materialen. Door atmosferische plasmadepositie produceert het bedrijf functionele coatings op polymere folies, met uiteenlopende duurzame toepassingen. Dr.ir. Jan Bouwstra, senior onderzoeker van Fujifilm: "Functionele folies zijn enorm interessant, maar om ze grootschalig toe te passen hebben we fundamenteel begrip en controle nodig over het grillige plasma tijdens het productieproces. Samen met FOM-instituut DIFFER bouwen we die noodzakelijke fundamentele kennis uit om de technologie van functionele films grootschalig en kosteneffectief te introduceren."
Tijdens het samenwerkingsprogramma put DIFFER uit haar jarenlange ervaring met de fundamenten van plasma's. Fujifilm ontwikkelde haar techniek voor atmosferische plasmadepositie samen met de groep 'Plasma and materials processing' aan de TU Eindhoven, die tot 2011 werd geleid door DIFFER's huidige directeur. De komende jaren zal het onderzoek zich richten op controle over het grillige gedrag van plasma's in ruimte en tijd, en de invloed daarvan op de aangroei, porositeit en doorlaatbaarheid van specifieke gassen door de functionele films op folie.
In-house publiek-private samenwerking
De nieuwe onderzoeksgroep is onderdeel van FOM-instituut DIFFER en gaat van start met een senior wetenschapper en twee promovendi. De partners willen de groep op termijn uitbreiden met twee tot vier postdocposities en promotieplaatsen. De groep wordt gevestigd in het Plasma Competence Center van Fujifilm in Tilburg, waar de onderzoekers toegang hebben tot Fujifilms unieke apparatuur voor atmosferische plasmadepositie. Het onderzoeksprogramma duurt vijf jaar en heeft een totaal budget van drie miljoen euro. Het onderzoek is een onderdeel van het Industrial Partnership Programme (IPP) van FOM. Via IPP's koppelt FOM academische kennis aan industriële ambities, door middel van hoogstaand natuurkundig onderzoek in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven.
Contact
Renske Altink, Fujifilm, (013) 579 16 24
Prof.dr.ir. Richard van de Sanden, FOM-instituut DIFFER, (030) 609 69 14
Drs. Marcel Bartels, Stichting FOM, (030) 600 12 30