ERC Starting Grant voor Erik Garnett en Bas van de Meerakker
AMOLF-groepsleider dr. Erik Garnett en voormalig FOM-promovendus dr. Bas van de Meerakker hebben elk een prestigieuze ERC Starting Grant ontvangen van elk 1,5 miljoen euro. De ERC Starting Grant is bedoeld om excellente onderzoeksteams op te zetten of verder te versterken. Garnett zal de subsidie gebruiken om een onderzoeksprogramma te starten naar 'Photovoltaics Enabled through Nanoscience' (NanoEnabledPV). Van de Meerakker, werkzaam als molecuulfysicus aan de Radboud Universiteit Nijmegen, gaat met de ERC Grant nog preciezer dan hij tot nog toe al deed, botsingen tussen moleculen controleren en onderzoeken.
ERC voor Erik Garnett
Het onderzoek van Garnett zal een nieuwe core-shell synthese van nanodraden combineren met structurele, chemische, optische en elektronische karakterisatie van individuele nanodraden. De doelen van het onderzoeksprogramma zijn tweeledig.Het eerste doel is het optimaliseren van de absorptie in ultradunne halfgeleiderlagen door het gebruik van plasmonische, fotonische en hybryde resonanties om de lichtstroom op de nanoschaal te controleren. Het tweede doel is het beheersen van de stroom van foto-gegenereerde elektronen met nanoschaalprecisie met gebruik van oppervlakte-dipolen, in plaats het gebruik van doping of legeringen. Uiteindelijk zal dit onderzoek leiden tot zeer efficiënte zonnecellen die tegen lage kosten geproduceerd kunnen worden uit materialen die niet toxisch zijn en overvloedig op aarde voorkomen.
ERC voor Van de Meerakker
Met de subsidie wil Van de Meerakker nieuwe apparatuur ontwikkelen om botsende moleculen beter te kunnen begrijpen. Hoewel molecuulbotsingen vaak voorkomen, bijvoorbeeld in verbrandingsprocessen, maar ook in 'gaswolken' in de ruimte, weten natuurkundigen nog niet precies wat er bij molecuulbotsingen gebeurt en wat de effecten ervan zijn. Van de Meerakker doet al jaren onderzoek naar botsingen tussen moleculen, eerst aan het Fritz-Haber-Institut in Berlijn en sinds 2011 in Nijmegen. Met een molecuulvertrager lukt het hem om controle uit te oefenen over de bewegingen van moleculen. De ERC Starting Grant gaat hij onder meer gebruiken om de huidige vertrager te verbouwen. "Nu laten we telkens twee stralen moleculen botsen en kijken we naar de effecten daarvan op individuele moleculen. Maar we hebben daarbij tot nog toe maar één van de twee stralen onder controle. Door het experiment aan te passen, kunnen we in de toekomst beide stralen volledig controleren."
Meer informatie
Voor meer informatie over Erik Garnett vindt u op de AMOLF-website en op de website van de Radboud Universiteit Nijmegen vindt u meer informatie over het onderzoek van Bas van de Meerakker.