Nobelprijswinnaar Konstantin Novoselov bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit
Professor Konstantin Novoselov is benoemd tot bijzonder hoogleraar Elektronische eigenschappen van nieuwe materialen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De leerstoel is gevestigd binnen het High Field Magnet Laboratory (HFML), waar Novoselov ook zijn promotieonderzoek heeft uitgevoerd.
Konstantin (Kostya) Novoselov werkte van 1999 tot 2001 in het HFML als onderzoeker in opleiding van FOM. Hij promoveerde in 2004 op onderzoek naar 'Mesoscopische Hall microprobes' bij prof. Jan Kees Maan en prof. Andre Geim. Zes jaar later won hij samen met Geim de Nobelprijs voor de Natuurkunde 2010 voor zijn baanbrekende onderzoek aan grafeen, een laagje koolstof van één atoom dik. Sinds 2001 is Konstantin Novoselov verbonden aan de universiteit van Manchester in de groep Mesoscopische fysica, waar hij onderzoek doet naar het gedrag van de materie gelegen tussen het microscopische en het macroscopische gebied.
Laagjes stapelen
Novoselov staat bekend als een excellente en creatieve experimentator. Zijn onderzoek is gericht op tweedimensionale systemen. Grafeen is daar het bekendste voorbeeld van, maar er zijn ook andere materialen die in heel dunne laagjes speciale elektronische eigenschappen bezitten. Het is ook mogelijk om meerdere laagjes van verschillende materialen te combineren. Zo kunnen materialen met gewenste eigenschappen geconstrueerd worden. Het onderzoek aan die materialen gebeurt vaak in hoge magnetische velden, zoals die in het HFML.
Jan Kees Maan, directeur HFML: "Het HFML is voor Kostya een soort thuishonk. Hij heeft hier zijn promotie gedaan en komt nog regelmatig terug voor experimenten. Daar heeft het winnen van de Nobelprijs niets aan veranderd. Het is een eer dat we deze samenwerking nu kunnen bezegelen met een bijzondere leerstoel en hem ook formeel aan ons lab kunnen verbinden".