NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2013/08/22/erc-advanced-grant-voor-rene-janssen-marc-geers-en-joost-reek/

Geprint op :
15 maart 2025
15:33:29

 Mechanische metamaterialen
Marc Geers (faculteit Werktuigbouwkunde), lid van de Raad van Bestuur van FOM, gaat zich met zijn onderzoeksgroep 'Mechanics of Materials' richten op een nieuwe, revolutionaire methode om op verschillende lengteschalen ('multi-schaal') het mechanische gedrag van materialen te analyseren en voorspellen. Hiermee wordt het onder meer mogelijk om materiaalgedrag bij schade en scheurvorming doeltreffend te onderzoeken. Daarnaast hoopt hij met het onderzoek een nieuwe generatie van zogenoemde mechanische metamaterialen te ontsluiten. Metamaterialen zijn zeer bijzondere materialen met eigenschappen die niet in de natuur voorkomen. Met zijn multi-schaal-aanpak kunnen nieuwe typen, zogenoemde niet-lineaire, mechanische metamaterialen ontwikkeld worden. Het 'proof-of-principle' metamateriaal dat hij wil realiseren is bedoeld om heel efficiënt geluid mee te dempen.

Efficiënt zonne-energie omzetten
Het project van René Janssen (Technische Natuurkunde/Scheikundige Technologie) en zijn groep 'Molecular Materials and Nanosystems' draait om het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe principes om zonne-energie in elektriciteit en brandstof om te zetten. Daarbij gebruikt hij organische halfgeleiders en het omzetten van meerdere fotonen tegelijk in een proces dat lijkt op het in de natuur voorkomende fotosynthese. Doel van het project is om met goedkope en niet-schaarse materialen efficiënt zonne-energie om te zetten en zo bij te dragen aan het gebruik van zonne-energie.

Katalyse geïnspireerd op de natuur
Joost Reek (Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences) wil met zijn ERC Advanced Grant nieuwe manieren ontwikkelen om de activiteit en selectiviteit van overgangsmetaalkatalysatoren te sturen. Dit soort metaalcomplexen spelen een belangrijke rol in de chemische industrie, aangezien ze duurzame productie van chemicaliën en medicijnen mogelijk maken. Reek gaat – geïnspireerd door de natuur – de metaalcomplexen inbouwen in synthetische kooien, om zo meer grip te krijgen op de katalysereactie. Een groot deel van het onderzoek zal gaan over de katalyse van wateroxidatie en proton en stikstof reductiereacties, die relevant zijn voor solar fuel-toepassingen.

ERC Advanced Grant
De ERC Advanced Grant wordt toegekend aan uitzonderlijke individuele onderzoekers voor geavanceerde, baanbrekende projecten die nieuwe deuren openen in hun onderzoeksveld of andere domeinen. De European Research Council ontvangt ieder jaar duizenden aanvragen, waarvan er slechts een paar honderd worden gehonoreerd.

Confidental Infomation