Peter Christianen benoemd tot hoogleraar aan het HFML
Dr. Peter Christianen is per 1 september 2013 benoemd tot hoogleraar Soft condensed matter and nanomaterials in high magnetic fields aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Christianen promoveerde in 1993 aan de Radboud Universiteit Nijmegen op de ultrasnelle dynamica van elektronen in halfgeleider nanostructuren. Dat onderzoek voerde hij al deels uit in het High Field Magnet Laboratory (HFML). Na zijn promotie kwam hij daar ook in dienst. Hij richtte zich eerst op zijn promotie-onderwerp, de halfgeleider nanostructuren. Maar tien jaar geleden kwam daar ook een heel andere interesse bij: ‘soft condensed matter’, een verzamelnaam voor elastische materialen variërend van biologische cellen tot organische materialen, zoals vloeibare kristallen en polymeren. Inmiddels heeft hij meer dan honderdvijftig publicaties op zijn naam staan. Ook is hij een begenadigd docent, waarvoor hij twee keer werd onderscheiden met de onderwijsprijs Natuur- en Sterrenkunde.
Nanobolletjes
In een hoog magneetveld geven materialen speciale eigenschappen bloot, maar je kunt er ook materialen mee manipuleren. Peter Christianen: ‘Wij werken bijvoorbeeld met lange moleculen die als spaghetti door elkaar liggen. In een hoog magneetveld gaan deze moleculen netjes naast elkaar liggen – als ongekookte spaghetti – waardoor het materiaal veel beter elektrische stroom geleidt of licht polariseert. Met een magneetveld kunnen we ook kleine nanobolletjes vervormen, zodat ze langwerpig worden en één beweegrichting krijgen. Op termijn willen we deze bolletjes gebruiken om medicijnen in te vervoeren door het lichaam. We kunnen de bolletjes ook met magneetkracht openmaken, zodat het medicijn eruit komt. Dit is fundamenteel onderzoek met een duidelijke toekomstige toepassing, omdat het ook met de magneetvelden van MRI-apparaten mogelijk is. Het HFML is één van de weinige plekken wereldwijd waar dit soort soft matter onderzoek kan worden gedaan.’
High Field Magnet Laboratory
Het HFML is een samenwerkingverband tussen de Radboud Universiteit en FOM, de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie. Het lab beschikt over zeer sterke magneten, die uniek in de wereld zijn. Het HFML is de penvoerder van het European Magnetic Field Laboratory (EMFL), het Europese samenwerkingsverband van magnetenlaboratoria in Nijmegen, Dresden, Grenoble en Toulouse.