Martin Frimmer ontvangt FOM Natuurkunde Proefschrift Prijs 2013
Stichting FOM overhandigt de FOM Natuurkunde Proefschrift Prijs 2013 aan dr. Martin Frimmer. Frimmer sleept de prijs in de wacht met zijn proefschrift 'Spontaneous emission near resonant optical antennas'.
Frimmer verrichtte zijn onderzoek aan FOM-instituut AMOLF, onder supervisie van prof.dr. Femius Koenderink. Op 14 november 2012 verdedigde hij zijn proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam. De jury van de FOM Natuurkunde Proefschrift Prijs spreekt bijzondere waardering uit voor zowel de uitstekende leesbaarheid als de diepte van de wetenschappelijke analyse in Frimmers proefschrift.
Antennes
In zijn proefschrift beschrijft Frimmer hoe het uitzenden van licht door quantum-lichtbronnen kan worden gemanipuleerd met nanostructuren. Quantum-lichtbronnen zenden licht uit via spontane emissie: een molecuul absorbeert spontaan energie en laat deze vervolgens weer vrij in de vorm van een lichtdeeltje. Frimmer onderzocht met name de invloed van zogeheten optische antennes op het licht.
Een optische antenne is een metalen deeltje. De optische antenne functioneert vergelijkbaar met een radioantenne. Terwijl radioantennes het uitzenden van radiosignalen efficiënter maken, reageren de miljoen maal kleinere optische antennes op de golflengtes van zichtbaar licht. Frimmer ontdekte dat onverwachte effecten optreden wanneer een molecuul licht uitzendt in de aanwezigheid van een optische antenne én een grotere optische structuur. De grotere structuur blijkt de emissieversterking van de antenne te verminderen. In zijn proefschrift onderbouwt Frimmer dit verschijnsel zowel theoretisch als experimenteel. Zijn vondst werpt nieuw licht op de toepasbaarheid van dit systeem als 'superemitter' in micro- en nanofotonische structuren.
Frimmers proefschrift beschrijft ook een geheel nieuwe experimentele methode: scanning emitter fluorescence life-time imaging. Deze methode combineert de hoge ruimtelijke resolutie van near-field imaging met de veelzijdigheid van fluorescente life-time imaging. De methode stelde Frimmer in staat het licht nabij de metalen nanostructuren te meten.
Publicaties
Frimmers werk heeft meerdere publicaties opgeleverd, waaronder vier artikelen in Physical Review Letters, waarvan drie als eerste auteur. Deze publicaties worden frequent geciteerd, wat de impact van het werk onderstreept. De jury meldt Frimmers publicatielijst 'buitengewoon indrukwekkend' te vinden.
Uitreiking
FOM reikt de FOM Natuurkunde Proefschrift Prijs jaarlijks uit voor het beste natuurkundige proefschrift behaald aan een Nederlandse universiteit. De prijs omvat een vrij te besteden bedrag van 10.000 euro. Frimmer zal zijn prijs op 21 januari 2014 in ontvangst nemen tijdens het congres Physics@FOM Veldhoven. Op woensdag 22 januari zal hij daar ook zijn werk presenteren.
Informatie
Voor meer informatie over het winnende proefschrift kunt u contact opnemen met: dr. Martin Frimmer, +41 (0)44 633 06 12.
Zie ook de website van de AMOLF-onderzoeksgroep.
Voor meer informatie over de FOM-prijzen, zie www.fom.nl/prijzen