Vijf ERC Consolidator Grants toegekend voor natuurkundeonderzoek
FOM-werkgroepleiders prof.dr. Erik Bakkers, prof.dr.ir. Alexander Brinkman en prof.dr. Jeroen Cornelissen, FOM-projectleider prof.dr.ir. Jacco Snoeijer en UvA-hoogleraar dr. Florian Schrek ontvangen een Consolidator Grant van de European Research Council (ERC). Het gaat om een bedrag van maximaal 2,75 miljoen euro.
Erik Bakkers
Het gehonoreerde onderzoek van Erik Bakkers richt zich op het maken van hele zuivere, dunne nanodraden: lijnen van materiaal van enkele tientallen nanometers breed. Met zijn Grant van 2,7 miljoen euro wil Bakkers nieuwe combinaties van materialen gebruiken om de draden te maken. Op deze manier hoopt hij nieuwe fundamentele eigenschappen te ontdekken. Bakkers voert zijn onderzoek uit binnen de groep Fotonica en Halfgeleider Nanofysica aan de Technische Universiteit Eindhoven en is deeltijdhoogleraar binnen de groep Quantum Transport van prof.dr. Leo Kouwenhouwen aan de Technische Universiteit Delft.
Alexander Brinkman
Alexander Brinkman en zijn team gaan onderzoeken of niet-Abelse quasideeltjes kunnen worden gerealiseerd met een combinatie van supergeleiders en topologische isolatoren. Voor dit soort deeltjes is voorspeld dat de quantummechanische golffunctie afhangt van de volgorde waarin deeltjes worden verwisseld, de basis voor topologische quantumberekeningen. Alexander Brinkman is hoogleraar Quantum Transport in Matter aan het MESA+ Insituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente.
Jeroen Cornelissen
Het onderzoek op nanoschaal van Jeroen Cornelissen richt zich op het begrijpen van chemische reacties van eiwitkooien uit virussen en viruseiwitten. Daarbij draait het om interacties in levende cellen. "We werken hiermee verder aan de kleinste reageerbuisjes ter wereld", zegt Cornelissen. Hij is erg blij met de grant van twee miljoen euro en omschrijft het als een bevestiging voor het mooie werk van de vakgroep. Jeroen Cornelissen is vakgroepvoorzitter van Biomolecular NanoTechnology aan de Universiteit Twente.
Jacco Snoeijer
Wat gebeurt er als vloeistofdruppels in contact komen met fragiele nanostructuren of zachte materialen? Met de subsidie van twee miljoen euro gaat Jacco Snoeijer op moleculair niveau uitzoeken hoe de oppervlaktespanning van waterdruppels aangrijpt op zachte materialen en hoe dit de vloeistofstroming op macroscopische schaal beïnvloedt. Dit levert ook nieuwe inzichten op over oppervlakte-eigenschappen van materialen als hydrogels en elastomeren. Jacco Snoeijer is op de Universiteit Twente actief binnen de vakgroep Physics of Fluids en op de Technische Universiteit Eindhoven bij Mesoscopic Transport Phenomena.
Florian Schreck
Florian Schrek doet onderzoek naar de quantummechanica van zogeheten veel-deeltjessystemen. Deze systemen tonen gedrag dat niet simpel kan worden teruggebracht tot de formules die het gedrag van de individuele deeltjes beschrijven. Schreck heeft de Consolidator Grant toegekend gekregen ter waarde van 1,8 miljoen euro, voor zijn onderzoek naar quantum many body systems. Hij gaat zijn ERC-project geheel uitvoeren aan de UvA, bij het onderzoekszwaartepunt 'Quantum Matter and Quantum Information'. De leerstoel waarop Schreck is benoemd kon worden gevestigd met steun van het Sectorplan natuur- en scheikunde, dat recent in nationaal verband een herprofilering van het onderzoek in die vakgebieden heeft bewerkstelligd. Schrek is hoogleraar Experimentele Quantumfysica aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA.
Meer informatie
Erik Bakkers (040) 247 51 70
Alexander Brinkman (053) 489 31 22
Jeroen Cornelissen (053) 489 43 80
Jacco Snoeijer (053) 489 30 85
Florian Schreck (020) 525 2695