Vijf nieuwe FOM-programma's van start
De Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) heeft in totaal 10,2 miljoen euro toegekend aan vijf nieuwe onderzoeksprogramma's. De onderzoeksgroepen gaan werken aan gebieden waarop de Nederlandse natuurkunde internationaal uitblinkt en waarvan het wetenschappelijk en maatschappelijk belang duidelijk aanwezig is. Dit varieert van een nieuw soort quantum bit tot de samenwerking van verschillende eiwitten in ons lichaam.
De Vrije FOM-programma's verenigen de beste onderzoeksgroepen op hun terrein in Nederland. In elk onderzoeksprogramma bundelen dé specialisten van de verschillende Nederlandse kennisinstellingen hun krachten. Daarmee realiseert FOM wat in het beleidsjargon 'focus en massa' heet: met een fors aantal van de beste onderzoekers in Nederland op nationaal niveau gecoördineerd werken aan een beperkt aantal uitdagende wetenschappelijke onderwerpen.
De vijf gehonoreerde programma's zijn de winnaars in een zware competitie die afgelopen voorjaar startte met twaalf ingediende aanvragen voor Vrije FOM-programma's. Op basis van mondelinge presentaties, adviezen van commissies en een scherpe beoordeling door internationale experts van de wetenschappelijke kwaliteit van de aanvragen, heeft het bestuur van FOM de hoogst eindigende aanvragen gehonoreerd.
Meer informatie over de vijf FOM-programma's
- De zoektocht naar de quantumruimtetijd
Programmaleider: prof.dr. Renate Loll (RU) - Van Rydberg-atoom naar quantum bit
Programmaleider: dr.Robert Spreeuw (UvA) - Geleidende grensvlakken in isolerende oxides
Programmaleider: prof.dr.ir. Hans Hilgenkamp (UT) - Teamwork van eiwitten onder de loep
Programmaleider: prof.dr. Pieter Rein ten Wolde (AMOLF) - Halfgeleiders met honingraat-geometrie
Programmaleider: prof.dr. Daniel Vanmaekelbergh (UU)