FOM wijst 2,1 miljoen euro toe aan vijf Projectruimte-onderzoeken
Op 10 juni 2014 heeft het Uitvoerend Bestuur van de Stichting FOM besloten vijf aanvragen te honoreren in de FOM-Projectruimte. In totaal is een bedrag van 2,1 miljoen euro aan de projecten toegekend.
Gehonoreerde onderzoeksvoorstellen
De volgende onderzoeksvoorstellen zijn gehonoreerd. In de bijlage of op de webpagina Projectruimte vindt u een samenvatting van elk voorstel.
- Room temperature ferromagnetism in hydrogenated epitaxial graphene: a new paradigm for two-dimensional carbon based magnetism and spintronics
Dr.ir. C.F.J. Flipse (Technische Universiteit Eindhoven) en prof.dr.ir. B.J. van Wees (Rijksuniversiteit Groningen) - The emergence and (sub)picosecond dynamics of electron-spin correlations in spintronics materials
Dr. A.V. Kimel (Radboud Universiteit Nijmegen) - From Newton's cradle to Gibbs's grave
Prof.dr. J.-S. Caux (Universiteit van Amsterdam) - Unraveling the spin dynamics in 1D molecular wires
Prof.dr.ir. W.G. van der Wiel (Universiteit Twente) - Holography in the de Sitter static patch
Dr. D.M. Hofman (Universiteit van Amsterdam)
De Projectruimte is een van de subsidie-instrumenten die FOM heeft om natuurkundig onderzoek te financieren. De Projectruimte maakt kleinschalige projecten mogelijk voor fundamenteel onderzoek met een vernieuwend karakter en een aantoonbaar wetenschappelijke, industriële of maatschappelijke urgentie. In 2014 heeft FOM een budget van circa 10,4 miljoen euro voor de Projectruimte, waarvan 3,0 miljoen euro beschikbaar is gesteld in het kader van het Sectorplan natuur- en scheikunde.
Doorlopend indienen
Onderzoekers kunnen doorlopend aanvragen indienen voor de FOM-Projectruimte. FOM behandelt de aanvragen in batches van 15 à 25 stuks op volgorde van binnenkomst. Aanvragen worden aan referenten voorgelegd en de jury komt in één beoordelingsronde tot het eindoordeel. Ook aanvragen uit de grensgebieden van de fysica komen in aanmerking voor subsidie uit de FOM-Projectruimte, mits het onderzoek voldoende bijdraagt aan de natuurkunde.
Meer informatie
Voor meer informatie over de Projectruimte kunt u terecht op de website, of kunt u contact opnemen met Mark Boneschanscher, +31 (0)30 600 13 89.